Najsigurnija mjesta na svijetu
0

Vancouver najsigurniji, Teheran i Alžir na dnu liste

Sarajevo-x.com
Svjetska organizacija Economist Intelligence Unit (EIU) proglasila je kanadski grad Vancouver najsigurnijim i najboljim gradom za življenje na svijetu.

U istraživanju EIU-ja učestvovalo je 127 gradova širom svijeta, a testirane su infrastruktura, privredna dobra, te sigurnosna situacija, prenosi Reuters.

U prvih deset 'najgradova' ušli su gradovi s područja Australije, Kanade i zapadne Evrope, dok su, iznenađujuće, sjevernoameričke i britanske metropole s liste najboljih deset potpuno izostale.

Kanadski gradovi, kao i Beč i Zurich u Evropi okarakterisani su kao gradovi koji nemaju problema s terorizomom niti su potencijalna meta terorističkih napada.

'S obzirom na globalnu političku klimu nije čudno da su napoželjnija mjesta za život upravo oni gradovi koji nemaju historiju terorističkih napada', stoji u izvještaju EIU-ja.

Deset najboljih gradova za život po EIU su Vancouver, Melbourne, Beč, Geneva, Perth, Adelaide, Sydney, Zurich, Toronto i Calgary, dok deset najgorih čine Teheran, Douala, Harare, Abidjan, Pnom Pen, Lagos, Karachi, Dhaka, Alžir i Port Moresby.

Također, interesantno je da su gradovi kao što su London, Los Angeles, Berlin i Tokyo ostali vrlo nisko na listi najpoželjnijih svjetskih gradova.