Putovanja
25

Upoznajte žene dugih vratova iz plemena Kayan

Klix.ba
(Foto: AFP)
Žene plemena Kayan iz istočnog Mijanmara već su generacijama žrtve tradicije koja podrazumijeva nošenje bronzanih prstenova oko vrata teških i do deset kilograma.

Svi koji dođu u selo Panpet prvo primjete žene, mlade i stare, neprirodno dugih vratova. Posljedica je to nošenja teških ogrlica još od ranog djetinjstva.

Djevojčicama se ova plemenska obilježja počinju stavljati još od pete godine. Isprva počnu nositi između šest i deset prstenova, a zatim svake godine dodaju još po jedan.

Pleme Kayan u prošlosti je proživljavalo teške trenutke. U Mijanmaru nisu bili priznati kao ravnopravni, pa su se povukli da žive na granici s Tajlandom.

Žene su počele nositi ogrlice kako bi izbjegle eventualne napade razbojnika i bandi, jer se vjerovalo da će s njima biti manje privlačne. Kasnije su prstenovi oko vrata postali svojevrsni pokazatelj materijalnog stanja porodice u plemenu.

Međutim, ova tradicija, koja im je trebala spasiti živote, izaziva ozbiljne deformitete vratnih kralješaka. U starijoj dobi žene više ne mogu držati glavu uspravnom.

Unatoč tome, veoma su radišne, bave se tkanjem i rade u polju.