{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Povezivanje stopala nekadašnji simbol ljepote i statusa žene u Kini

9.6.2014. u 20:19
127
124
Povezivanje stopala nekadašnji simbol ljepote i statusa žene u Kini
127
Više od 100 godinu nakon što je zabranjeno tradicionalno nošenje cipela koje suzbijaju stopala u Kini još uvijek imaju sporadični slučajeva žena koje su to radile kao djevojčice jer je to bio simbol ljepote i statusa.
Ovaj tradicionalni čin provodio se u Kini od 10. stoljeća, sve do 1911. godine kada je zabranjen. Male noge su bile simbol posebne žene, no u stvarnosti to je bio vrlo bolan proces nakon kojeg su stopala ostala nepovratno zgrčena, skupljena, a prsti u neprirodnom položaju.

Fotografkinja Jo Farrell napravila je seriju fotografija žena čija su suzbijena stopala simbol prošlost Kineskinja. Projekt finansira putem Kickstartera.

"Iako smatramo da je to bilo barbarski, to je bila tradicija da omogućite ženi da pronađe situiranog partnera. Oni koji su spajali parove ili svekrve zahtijevale su da njihovi sinovi ožene žene koje imaju suzbijena stopala jer je to bio znak da će biti dobre supruge, da će biti požrtvovane i neće prigovarati", napisala je Farell u opisu projekta.

Žene koje su obuhvaćene projektom su u svojim 80-im i 90-im godinama. Sve su iz ruralnih područja. Posebne cipele za suzbijanje stopala počele su nositi između četvrte i devete godine. Stopala su bila obložena miksom biljaka i životinjskom krvi kako bi se omekšala, a nokti su se rezali koliko god je to bilo moguće. Prsti su gurani unazad i potom pritisnuti uz tabane dok se ne polome i iskrenu tako da ostanu u tom položaju. Potom se noge oslobađaju na neki period tokom kojeg se redovno peru, a potom se opet zavijaju u još jaču i bolniju proceduru.

Mnoge žene ostale su doživotni invalidi. Misionari koji su radili u Kini 1800-ih godina zagovarali su da praksa bude ukinuta kako bi se promovisala jednakost žena i muškaraca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: