{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Upoznajte skrivene ljepote Sjeverne i Južne Koreje

19.7.2013. u 20:59
4
10
Upoznajte skrivene ljepote Sjeverne i Južne Koreje
4
Sjeverna i Južna Koreja bile su u ratu, a nakon toga u prilično burnom primirju. Nagrađivani fotoreporter Mark Edward Harris obilježio je 60. godišnjicu ovog primirja fotografijama iz ovih država.
Harris je osam puta boravio u obje države kako bi dokumentovao život na podijeljenom poluostrvu. Prvi put je u Sjevernoj Koreji boravio 2005. godine, a knjigu fotografija objavio je 2007.

Njegova nova knjiga fotografija iz Južne Koreje prikazuje život izvan Seula i u demilitarizovanoj zoni na granici dviju država, koja privlači veliku međunarodnu pažnju.

"Ja nikoga ne osuđujem, Južna Koreja je veoma uspješna. To je potpuno drugačiji svijet. Godine su prošle i tu je potpuno nova generacija ljudi koji znaju samo za dvije podijeljene zemlje. Ovo je zaista zanimljivo vrijeme da budem ovdje", rekao je Harris za Korea.net.

"Primijetio sam značajne promjene otkako sam prvi put sletio na aerodrom u Pyongyangu. Hiljade automobila prolazi nekada pustim ulicama glavnog grada. Tu je i talijanska picerija, austrijska kafana, pub u britanskom stilu. Putujući u druge regije, dalje od glavnog grada, vidio sam historijske promjene koje nisu propaganda stvorena za oči stranaca", dodao je.

Harrisovo interesovanje za historiju proizilazi iz njegovih studija, na čemu je čak i magistrirao. Njegove fotografije objavljivane su u The Timesu, New York Timesu, LA Timesu, Vogueu, Elleu, Lifeu i Harper's Bazaaru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: