{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Upoznajte najbolje plaže svijeta

29.5.2013. u 18:24
54
42
Upoznajte najbolje plaže svijeta
54
CNN je sastavio listu od stotinu najboljih svjetskih plaža na osnovu iskustava čitalaca, anketa i glasanja na internetu. Pobjednica je plaža Grande Anse na Sejšelima, a nama najbliža plaža nalazi se na otoku Rabu u Hrvatskoj i zauzima 90. mjesto ove liste. Pogledajte pet najboljih.

Grande Anse na otoku La Digue, Sejšeli


Zaklonjena i pristupačna, plaža Grand Anse predstavlja standard po kojem se sve ostale plaže trebaju vrednovati. Posebno se preporučuje surferima. Valovi mogu biti veliki i glasni, a nema ni puno hlada.

Zečija plaža u Lampedusi, ItalijaZasljepljujuće bijele litice, fluorescentna plava voda i blaga temperatura čine ovu plažu jednom od najomiljenijih na svijetu. Ugrožene vrste kornjača tu polažu svoja jaja, a česti gosti su i delfini.

Na obližnjem vulkanskom otoku Linosi nalazi se spektakularna crno-crvena plaža, koja podsjeća na tlo na Marsu.

Zaljev Grace, otoci Turks i CaicosPonos Provo otoka vrvi od turista, budući da se tu nalaze neke od najboljih plaža na svijetu. Obalu štite koraljni grebeni koji pružaju dom brojnim morskim stanovnicima i često su prikazivani u dokumentarcima Jacquesa Cousteaua.

Ove savršene i mirne plaže poznate su po tome što nemaju dosadnih prodavača koji uznemiravaju turiste tokom njihovog odmora.

Anse Source d'Argent na otoku La Digue, SejšeliOtok La Digue mogao bi se nazvati Mekom za turiste, budući da su se dvije njegove plaže našle na samom vrhu ove liste. Plaža Anse Source d'Argent je, zahvaljujući svojoj kombinaciji bijelog i ružičastog pijeska, proglašena jednom od najfotografiranijih plaža na svijetu. Grebeni ispred plaže održavaju vodu mirnom i pogodnom za ronjenje.

Obližnji restoran Lanbousir nudi izvornu kreolsku kuhinju, a tu je i supermarket za paradajz turiste.

Anse de Grande Saline, St. BarthsIako je nudizam tehnički zabranjen na St. Barthsu, ovo je jedna od dvije plaže francuskih otoka Leeward koja privlači nudiste iz cijelog svijeta. Iza plaže se nalazi močvarna oblast u kojoj obitavaju brojne vrste tropskih ptica.

Plaža zna biti vjetrovita i nema previše hlada, ali je zato savršena za fotografisanje.

Na devedesetom mjestu ove liste nalazi se Rajska plaža na hrvatskom otoku Rab. Ova plaža smatra se rodnim mjestom modernog nudizma. Godine 1936. britanski kralj Edward VIII i Wallis Simpson dobili su dozvolu gradskih vlasti da se kupaju goli u uvali Kandalora. Od tada se ljudi kupaju goli na gotovo svim plažama ovog otoka.

More je plitko na dužini od skoro pola kilometra od obale, što ovu plažu čini pogodnom za plivače početnike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: