Putovanja
51

U zemlji zlatnih hramova: Fotografije najljepših dijelova Burme

Klix.ba
Od trenutka kada je kročio na magičnu zemlju Burme, fotograf David Heath je bio fasciniran njenom energijom i bojama. Trebalo mu je pet godina i osam putovanja da, kako je rekao, zagrebe samo površinu i uradi fotografije koje će vas oduševiti.

Utopivši se u ritam i kulturu sela koja nikada prije nije posjetio niko od zapadnjaka, neustrašivi istraživač uspio je stvoriti prekrasnu fotoseriju u čast ovoj zemlji koja se drži svoje tradicije, dok prihvata novi moderni svijet.

"Nikada nisam upoznao ljude koji su ljubazniji, humorističniji, elastičniji, prijateljski nastrojeni i otvoreni. Nakon svega što su prošli politički, pristupaju životu s nevjerovatnim smislom za humor. Nevjerovatno su osjećajni i saosjećaju se jedni s drugima, te unose radost u sve što rade. Za razliku od ljudi sa Zapada, oni su vrlo prisutni. Mislim da Budizam ima mnogo veze s tim. Naučio sam i sam mnogo o radosti i sreći", rekao je Heath.

Izdao je knjigu od 248 stranica pod nazivom "Burma: An Enchanted Spirit" koja je fokusirana na odavanje počasti i slavljenje duša koje je pronašao tokom svoje avanture. Također, pažnju je posvetio svom omiljenom mjestu, antičkom gradu Baganu.

"Tamo ima oko 2.000 hramova koji su drugačiji u odnosu na sve ostale i imam osjećaj da sam na drugoj planeti", istakao je.