{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U potrazi za polarnom svjetlošću: Magična aurora borealis kroz objektiv hrvatske fotografkinje

29.3.2015. u 20:12
88
28
U potrazi za polarnom svjetlošću: Magična aurora borealis kroz objektiv hrvatske fotografkinje
88
Lana Tannir, 24-godišnja fotografkinja porijeklom iz Hrvatske i trenutnom adresom u Minhenu ispunila je jednu od svojih snova iz djetinjstva i fotografirala polarnu svjetlost.
Fotografije je snimila u januaru 2015. godine u u nacionalnom parku Urho Kekkonen na sjeveru Finske.

Polarna svjetlost (aurora borealis) spada među najljepše prizore koji se mogu vidjeti u prirodi. Kad se ona pojavi, često se na nebu čuje prasak, a veliki, sjajni luk koji je neprestalno u pokretu, osvijetli noć. Blistavi zraci svjetlosti ponekad se rašire poput lepeze, nekad zasvijetle kao jaki reflektori ili se iznenada počnu pomjerati gore-dolje.

Prema naučnim mjerenjima, ta se igra svjetlosti dešava na visinama od 80 do 160 kilometara iznad Zemlje, a nastaje kao posljedica električnih pražnjenja razrijeđene gornje atmosfere.

Polarnu svjetlost stvara Sunčev vjetar koji usijane čestice plazme s površine Sunca izbacuje u svemir. Te čestice potom privlači Zemljino magnetsko polje, koje je najjače na Sjevernom i Južnom polu, a one na kraju ostaju 'zaglavljene' u ionosferi, odnosno onom dijelu atmosfere koji se proteže od 60 do 600 kilometara od Zemljine površine.

Svjetlo titra na nebu kao da je živo i vidljivo je samo u području Arktičkog i Antarktičkog kruga. Najčešće je zeleno polarno svjetlo, dok je crveno najrjeđe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: