Dvije godine
26

U ovom italijanskom gradu plaćaju gotovo cijelu stanarinu novim stanovnicima

DP
Foto: Printscreen Youtube  / Zio Tom
Foto: Printscreen Youtube / Zio Tom
Nakon što su mnoge italijanske općine pokušale oživjeti populaciju koja iščezava prodajom oronulih kuća za simbolične iznose od jednog eura, jedan gradić je ponudio nešto drugačiji pristup rješenju ovog problema.

Teora, primamljiva destinacija na jugu italijanske pokrajine Kampanije, nada se da će potencijalne rezidente privući u ovo mjesto ako im ponudi plaćanje stanarine za nekretninu u koju bi se uselili.

Iako je program prodaje kuća za jedan euro dao dobre rezultate širom Italije, od Sicilije na jugu, pa do pokrajina na krajnjem sjeveru zemlje, privlačeći kupce koji su se spremni prihvatiti opsežnih investicija u zapuštena kućanstva, strahuje se da su namjere novih vlasnika ipak bile usmjerene osigurati jeftinu nekretninu u kojoj će ići na odmore, nego u njoj zaista živjeti.

Vlasti Teore smatraju da je njihov plan bolji, budući da su spremni platiti iznos od 150 eura troškova iznajmljivanja prazne kuće za razdoblje od dvije godine ili novom stanaru ponuditi 5.000 eura za kupovinu nekretnine. Međutim, kupci trebaju ostati trajno nastanjeni u ovom gradiću u razdoblju od najmanje tri godine i u trenutku podnošenja zahtjeva imati barem jedno dijete.

"Nisam zagovornik programa prodaje kuća za jedan euro, jer to ne motivira ljude da ostanu u gradu", kaže za CNN Stefano Farina, gradonačelnik Teore.

"Ispada da oni tu borave najviše nekoliko mjeseci tokom godine koristeći kuće da u njima provode godišnje odmore, što nije rješenje. S druge strane, situacija u kojoj novi stanovnici trebaju upisati dijete u lokalnu školu ipak unosi malo više života u lokalnu zajednicu", nastavlja Farina.

Populacija Teore dramatično je smanjena nakon razornog potresa koji je pogodio ovaj gradić, kao i susjedni Lioni, a njihova potpuna obnova nikada nije provedena.

"Svake godine rode se svega dvije bebe nasuprot 20 starih osoba koje preminu. Spali smo na svega 1.500 stanovnika, jer su mjesto masovno napuštali mladi nakon potresa. Željeli bismo taj negativni trend promijeniti, a nove porodice su stupovi naše zajednice koja nestaje i zbog toga želimo ohrabriti one koji imaju djecu da se prijave", dodaje gradonačelnik.

Teora spada u krug najpovoljnijih italijanskih gradova kada je riječ o troškovima stanovanja. Trenutno, najniža cijena za iznajmljivanje nekretnine je oko 200 eura mjesečno, dok se kuće površine oko 100 m2 prodaju po cijenama od oko 30.000 eura. Stoga bi oni, koji se uključe u program koji provode vlasti Teore, trebali doplatiti svega 50 eura mjesečno za iznajmljivanje najjeftinije nekretnine.

S druge strane, kupovina nekretnine, iako bi podrazumijevala doplatu od oko 25.000 eura, uz obećani poklon od 5.000 koji nude lokalne vlasti, ipak bi u konačnom zbiru troškove investiranja u novi dom u Italiji učinila manjim od troškova onih koji su zapuštene nekretnine kupovali za jedan euro i potom prolazili kroz cikluse ulaganja koji premašuju svotu od 25.000 eura.

Kuće koje se nude na prodaju su uglavnom u dobrom stanju, budući da su detaljno rekonstruirane nakon potresa, a neke se čak prodaju i namještene.

Grad također pokriva i troškove školskih obroka.

"Do sada, dvije italijanske porodice i jedna brazilska s italijanskim korijenima su se doselile u naš grad. Poveli su čak i svoje bake i djedove", kaže Farina.

On se nada da će i mnogi drugi slijediti njihov primjer.

Teora je smještena u samom uglu regije Kampanija, u području Irpinia. Ovaj gradić leži u podnožju planine Cresta del Gallo. U ovom brdovitom predjelu punom zelenila, posebno mjesto zauzima ušće Fiumicella u rijeku Ofanto.

"U pitanju je netaknuta priroda i najfascinantniji dio čitavog područja Irpinia, poznat kao 'zelena pluća' zbog obilne vegetacije i čistog zraka. S ovakvim prirodnim ljepotama, mi nemamo na čemu zavidjeti Umbriji ili Toskani", dodaje gradonačelnik.

Teora se nalazi u blizini mora, na svega sat vremena vožnje od Pestuma, vrijednog arheološkog lokaliteta, koji je uz to bogat i lijepim plažama. Nacionalni park Cilento, obala Amalfija kao i regije Apulija i Basilicata također su veoma blizu.

Možda i najveća specifičnost ovog grada je ta, da je tokom 1936. godine, 24 sata postao prijestolnica Italije kada ga je Benito Mussolini proglasio glavnim gradom zbog njegovog strateškog položaja.