Na petom mjestu
0

U Hrvatsku svake godine dođe blizu dva i po miliona njemačkih turista

Klix.ba
Više od 53 miliona Nijemaca svake godine na kupanje u južnim morima potroši milijarde eura. Zbog straha od terorizma, umjesto u Tursku, najčešće odlaze u Italiju i Španiju. Na trećem mjestu omiljenih destinacija je Grčka, na četvrtom Bugarska, dok se na petom nalazi Hrvatska. U Hrvatsku svake godine dođe blizu dva i po miliona njemačkih turista.

Zbog blizine i dobrih prometnih veza Hrvatsku posebno vole u Bavarskoj. Prema nekim statistikama, svaki četvrti Bavarac ljetuje na Jadranu, navodi Deutsche Welle.

I iz drugih krajeva Njemačke se rado putuje u Hrvatsku. Njemački Eurowings iz Kelna u svom ljetnom rasporedu skoro svaki dan ima letove za Split. Ta Lufthansina kćerka koja pokriva tržište jeftinih avionskih karata ljeti leti i za Dubrovnik, Zadar i Pulu iz više od 10 njemačkih gradova.

Bez obzira na jeftine avionske karte i dobre all inclusive ponude, sve više Nijemaca preferira kampiranje, a vlasnici kamp prikolica i kampera najviše vole Italiju. Ta zemlja godinama drži prvo mjesto, ali Hrvatska joj se opasno približila. Ipak, uvjerljivo najviše Nijemaca ljetuje u svojoj zemlji.