Putovanja
51

Turski turizam u problemima: Broj turista naglo opada nakon terorističkih napada

Klix.ba
Istanbul
Istanbul
Turski turizam je u ozbiljnim problemima nakon smrtonosnog terorističkog napada u noćnom klubu u Istanbulu tokom novogodišnje noći. To je bio posljednji u nizu napada koji su znatno utjecali na turistički sektor u zemlji.

Turska je 2014. godine bila šesta na listi najpopularnijih turističkih destinacija u svijetu sa oko 40 miliona posjetilaca godišnje. Posjeta je naglo pala nakon neuspjelog državnog udara i napada koje izvršavaju pripadnici IDIL-a i kurdski militanti.

Prema podacima kompanije ForwardKeys, broj turista koji avionom dolaze u Tursku u 2016. godini je smanjen za 21 posto. Čak i prije posljednjeg napada predviđalo se da će broj posjeta u prvim mjesecima ove godine biti manji za dodatnih 22 posto. Podaci pokazuju da su rezervacije u Istanbulu nakon napada na aerodromu krajem juna pale za 69 posto.

Turizam čini blizu pet posto turske ekonomije i u turizmu je zaposleno 8 posto ljudi. Većina posjetilaca dolazi iz Njemačke, Rusije i Velike Britanije. Broj turista iz Rusije naglo se smanjio kada je Moskva zabranila svojim građanima da posjećuju Tursku, nakon što je u decembru 2015. oboren ruski vojni avion.

Turska nije jedina zemlja koja se suočava s negativnim posljedicama terorističkih napada. Francuska je također imala manji broj posjetilaca nakon napada, a turisti su umjesto nje birali Španiju, Portugal i Irsku.