Obratite pažnju
49

Tri znaka da nešto nije u redu tokom leta avionom

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
O sigurnosti zračnog saobraćaja govori i činjenica da su se u prošloj, tačnije 2023. godini, dogodile samo dvije nesreće s fatalnim ishodom na komercijalnim letovima.

Ukoliko to uporedimo s drumskim saobraćajem, koji je na kratkim relacijama obično alternativa avionskom i gdje se gotovo svakodveno dešavaju saobraćajne nesreće, shvatit ćemo da možda i nema toliko razloga za brigu. Postoje, međutim, situacije na letu koje zaista ukazuju da nešto nije u redu.

Neplanirano slijetanje

Neplanirano slijetanje aviona ukazuje da problemi zaista postoje. Odluka za neplanirano slijetanje, koju donose piloti u komunikaciji sa tornjem, može ukazivati na to da je tokom leta došlo do neprevdiđenih okolnosti.

Međutim, to ne mora nužno značiti da je došlo do problema tehničke prirode - može se desiti da je nekom od putnika pozlilo ili da je na planiranoj ruti došlo do vremenskih nepogoda. U izuzetnim slučajevima, naglo slijetanje može biti izazvano i sigurnosnim prijetnjama, na osnovu kojih su piloti procjenili da je sigurnije spustiti se na kopno nego nastaviti let.

Neobični signali na koje bi trebalo obratiti pažnju

Letenje avionom gotovo uvijek podrazumijeva i prolazak kroz zonu turbulencija. Ovo zaista nije razlog za brigu. Međutim, iznenadne vibracije na letu, neobični zvukovi ili neočekivane promjene u visini letenja mogu ukazivati na to da postoje određeni mehanički problemi. Znak za uzbunu mogu biti i treperenje svjetla u kabini aviona, "ispadanje" maski sa kiseonikom iz prostora iznad sjedišta, kao i pokretanje protokola za evakuaciju u hitnim slučajevima.

Ponašanje posade

Ponašanje posade može ukazivati da nešto nije kako treba. Učestala komunikacija između članova posade u kabini, kao i između stjuarda i stjuardesa i pilota koji se nalaze u kokpitu, u pojedinim situacijama može ukazivati na problem na letu. Promjene u tonalitetu i hitne najave su nešto što putnici, ukoliko obrate pažnju, svakako mogu primijetiti. Posada također može pripremati i opremu za hitne slučajeve ili izdvojiti fizički sposobne pojedince da im pomognu u eventualnoj evakuaciji putnika.