Krenite u avanturu
11

Svjetske znamenitosti koje morate posjetiti: Neke od njih su nam vrlo blizu

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Brojna kultna mjesta viđamo samo na televiziji, a neka su nam toliko blizu da bi bila prava šteta ne posjetiti ih.

Nijedna lista mjesta koja ste vidjeli nije potpuna bez znamenitosti kao što su Taj Mahal u Indiji, Sagrada Familia u Barceloni i Angkor Wat u Kambodži, piše Hello.

Dakle, ako planirate neko putovanje u 2020. godini, obavezno posjetite i neku od ovih 16 znamenitosti.

1. Eiffelov toranj, Pariz

To što je jedan od najromantičnijih gradova na svijetu, samo po sebi je dovoljno da posjetite Pariz. Ipak, Eiffelov toranj trebao bi biti prvo mjesto koje ćete posjetiti. Visok 324 metara, izdiže se iznad grada i može se vidjeti s mjesta koja su kilometrima udaljena od njega. Ovo mjesto morate posjetiti bilo iz razloga da samo fotografirate toranj, vidite nevjerovatan stakleni pod s prvog sprata ili izdvojite vrijeme da se popnete na vrh i imate nevjerovatan pogled na panoramu grada.

2. Angkor Wat, Kambodža

Jedno od kultnih mjesta koje bi svi trebali vidjeti jeste nevjerovatni Angkor Wat. Ova maestralna građevina je najomiljeniji i najposjećeniji hram u Kambodži. Prostire se na 500 hektara i jedan je od najvećih vjerskih spomenika na svijetu. Predstavlja arhitektonski vrhunac Kmerskog Carstva i predmet je obožavanja još od izgradnje, u 12. stoljeću.

3. Sydneyski lučki most, Australija

Smješten 134 metara iznad vode i dug 503 metara, ovaj most povezuje središnje, poslovno područje Sydneya i sjevernu obalu. Preko njega prelaze vozovi automobili i pješaci. Posjetitelji se mogu popeti na ovaj most, odakle će im se pružiti pogled na panoramu grada, luku i poznatu Operu, koja predstavlja još jedno kulturno obilježje ovog grada.

4. Machu Picchu, Peru

Smješten 8000 metara visoko u Andama, ovaj poznati grad u Peruu je jedna od najpoznatijih ruševina na svijetu. Ova Svjetska baština UNESCO-a najpoznatiji je simbol carstva Inka i sigurno će očarati i one putnike koji su proputovali mnogo.

5. Colosseum u Rimu, Italija

Colosseum u Rimu zaista predstavlja mjesto koje vrijedi vidjeti. Ovalni amfiteatar izgrađen je između 72. i 80. godine i izgrađen je u svrhu zabave. Ovdje se okupljalo i do 70.000 promatrača kako bi gledali borbe gladijatora i lov na životinje. Pogledajte i Hypogeum koji je predstavljao prostoriju u kojoj su boravili gladijatori i životinje prije svojih borbi, drvenu arenu prekrivenu pijeskom koja je prekrivala Hypogeum i treći nivo Colosseuma, koji pruža nevjerovatan pogled na amfiteatar i Rim.

6. Taj Mahal u Agri, Indija

Ova fantastična građevina stoji veličanstveno na obali rijeke Yamune i predstavlja nacionalno blago Indije koje je simbol ljubavi i romantike. Čisti bijeli mramor, izvrsni ornamenti i dragocjeni dragulji čine Taj Mahal jednim od najprivlačnijih mjesta za turiste širom svijeta. Naravno, kada jednom čujete ljubavnu priču koja se krije iza nastanka ove građevine, to će vam baciti potpuno novo svjetlo na nju. Naime, naziv građevine inspiriran je imenom Mumtaz Mahal, voljenom suprugom Shaha Jahana koja je umrla na porođaju, kada je rađala njihovo 14. dijete. Taj Mahal je grobnica u kojoj se nalazi njeno tijelo.

7. Džamija šeika Zajeda u Abu Dhabiju, UAE

U zapanjujućem dvorištu u kojem se ova znamenitost nalazi, postavljen je najveći mramorni mozaik na svijetu dug 18.000 metara. Velika džamija šeika Zajeda ima četiri minareta visoka 350 m koji se mogu vidjeti cijelom dužinom Abu Dhabija i sa svakog mosta koji ovaj grad spajaju s kopnom. Ova impresivna džamija jedna je od nekoliko u regiji koje su otvorene za posjete turista.

8. Empire State Building u New Yorku, SAD

Izgrađena 1931. godine, Empire State Building jedna je od najvećih atrakcija u New Yorku. Ovaj neboder ima 102 kata i visok je 1454 metara, a prikazivan je u brojnim filmovima i emisijama, uključujući i poznati film "King Kong". Sama unutrašnjost prizemlja je nevjerovatna, s prekrasnim muralima u predvorju, što je ujedno i razlog zašto je Komisija za očuvanje znamenitosti proglasila historijskim spomenikom. Ako ste avanturistički nastrojeni, provozajte se u staklenom dizalu do 102. kata. Odatle će vam se pružiti nevjerovatan pogled na cijeli grad.

9. Bazilika Sagrada Familia u Barceloni, Španjolska

Uprkos tome što će biti završena tek za nekoliko godina, veličanstvena Sagrada Familia jedna je od najposjećenijih znamenitosti na svijetu, a smatra se najposjećenijim spomenikom u cijeloj Španjolskoj i najpoznatijim obilježjem Barcelone. Poznati moderni arhitekt, Antoni Gaudi, počeo je izgradnju ove bazilike 1882. godine i posvetio joj je veći dio svog života, sve do smrti 1926. Kraj izgradnje očekuje se gotovo 100 godina nakon smrti arhitekta.

10. Alcatraz u San Franciscu, Kalifornija

Nekad poznato kao The Rock, otok Alcatraz je bio federalni i vojni zatvor sve do 1963. godine. Tokom 29 godina, koliko je bio u upotrebi, zatvor, koji se nalazio u moru, u zaljevu San Francisca udaljenom 1,5 kilometara od ovog grada u Kaliforniji, bio je dom najozloglašenijih zatvorenika u Americi. Danas su zatvor i njegov svjetionik otvoreni za posjetitelje i toliko su popularni da se za ulaznice čeka i po nekoliko dana.

11. Bazilika Sv. Petra u Vatikanu, Vatikan

Najspektakularnija katedrala nalazi se u Vatikanu i sadrži mnoga remek-djela, uključujući i Michelangelovu statuu Pietà, veličanstvenu, uzvišenu kupolu i Berninijev 29 metara visok baldahin iznad papinskog oltara. Predstavlja jednu od dvije najveće crkve u Europi i obožavana je zbog svojih renesansnih skulptura, ali i mješavine renesansne i barokne arhitekture. U dizajnu, konstrukciji i ukrašavanju ove crkve učestvovalo je više od pet najvećih arhitekata u Italiji.

12. Statua Krista Spasitelja na Corcovadu u Rio de Janeiru, Brazil

Statua Isusa Krista visoka 98 metara izdiže se na brdu Corcovadu iznad Rio de Janeira i 2015. godine uvrštena je u prvih 10 svjetskih znamenitosti. Nakon što vide prelijep pogled koji se pruža s ovog brda, mnogi turisti kažu da putovanje nije potpuno bez obilaska ovog mjesta.

13. Milanska katedrala u Milanu, Italija

Iznimno velika katedrala u gotičkom stilu nalazi se na glavnom trgu u Milanu i jedna je od najpoznatijih građevina u Evropi. Ona je najveća gotička katedrala i druga najveća katolička katedrala na svijetu, a njena prelijepa bijela fasada definitivno je vrijedna fotografiranja. Trebalo je šest stoljeća kako bi se izgradila.

14. Španjolski trg u Sevilli, Španjolska

Ovaj je trg jedan od najimpresivnijih građevina u Sevilli i mjesto koje morate vidjeti. Poznata je i kao Venice of Seville, turisti dolaze kako bi vidjeli veliku građevinu renesansnog stila, koja oko sebe ima 500 metara dug kanal kojim možete putovati brodom.

15. Golden Gate u San Franciscu, Kalifornija

Jednom je nazvan “mostom koji ne može biti izgrađen”, a viseći most Golden Gate u San Franciscu sada zauzima drugo mjesto u top deset atrakcija u ovom gradu, koji posjeti 9 do 10 miliona ljudi svake godine. Prepoznatljiv po svojoj narančastoj boji, ovaj most dug je 3,2 kilometra i povezuje San Francisko i područje Marin još od 1937. godine.

16. Hungarian Parliament Building, Mađarska

Ova zgrada privlači turiste svojom neogotičkom arhitekturom i lokacijom pored same obale Dunava. Turisti čak mogu unajmiti vodiča koji bi im pomogao u istraživanju unutrašnjosti ove građevine.