Putovanja
0

Sve više ljubitelja nogometa traži smještaj u ozloglašenim brazilskim favelama

Klix.ba
(Foto: AFP)
Sirotinjske favele u Brazilu poznate su kao glavni centri za trgovinu drogom, leglo kriminala i prostitucije, ali izgleda da to ljubiteljima nogometa ne smeta.

Naime, kako se približava Svjetsko prvenstvo u nogometu, potražnja za sobama u favelama iznad Rio de Janeira sve je veća, piše CNN.

Fantastičan pogled na grad, ali i izuzetno niske cijene presudile su da turisti sve više traže smještaj u ovom ozloglašenom dijelu grada.

Stanovnici favela otvaraju svoja vrata posjetiteljima, iznajmljuju sobe pa čak i čitave kuće, a grade se i hosteli.

"Ako želite biti u Rio de Janeiru za vrijeme Svjetskog prvenstva, želite pogledati nekoliko utakmica i iskusiti pravi brazilski stil života, onda trebate posjetiti favele", kaže Michael Blommer, holandski turista.

Boravak u hostelima na poznatima plažama Copacabana i Ipanema obično košta oko 40 dolara za noć, no očekuje se da će za vrijeme SP-a cijena porasti čak deset puta. Hoteli su još i skuplji tako da je smještaj u favelama i više nego povoljan, jer cijene nisu veće od 50 dolara za noć.

Turisti koji se odluče za smještaj u favelama, ipak, moraju znati da je riječ o izuzetno skromnom smještaju u kojem često nema ni struje ni vode. Ulice su zatrpane smećem, ali najveća briga je sigurnost.

Samo prije nekoliko godina favelama su vladali narkobosovi. Policija je u više navrata vršila racije i preuzela kontrolu nad tim dijelom grada, no naoružane bande su i dalje prisutne.

Prošle sedmice dileri su pucali na sjedište policije u kvartu Rocinha.

Maria Clara dos Santos jedna je od onih koji izdaju sobe turistima. Ističe da strani posjetioci moraju znati gdje ne trebaju zalaziti.

Kako se u Riju očekuje oko 600.000 stranih turista za vrijeme SP-a, ona je uvjerena da će potražnja biti velika.