Putovanja
187

Stari most među najimpresivnijim nepoznatim građevinama svijeta

Klix.ba
Stari most
Šta to čini neku građevinu poznatom širom svijeta? Odgovor na to pitanje bi vjerovatno bio neka kombinacija veličanstvenosti, veličine i historijskog značaja.

Međutim, neke od zaista najimpresivnijih arhitektonskih dostignuća nisu mnogo poznata izvan područja u kojem se nalaze, piše Business Insider, svrstavajući na tu listu i Stari most u Mostaru.

Ovo su svjetska čuda arhitekture koje ste koje ste možda propustili. Prva stvar koju ćete možda primijetiti da je jedan dio naše planete najzastupljeniji na ovoj listi, a to je Indija.

Airavatesvara hram u Indiji je jedan od takvih. U Indiji se nalazi oko polovine svih svjetskih "malo poznatih znamenitosti" sa ovog popisa. Tu su još i građevine poput Chand Baori, kao i hram u Kanadukathanu.

Još jedan trend u "zaboravljenoj arhitekturi" su istočnoevropske znamenitosti, čija je historija iskrivljena tokom socijalističke ere. Business Insider tu posebno ističe Stari most u Mostaru, napominjući da je on "imenjak grada Mostara" u Hercegovini, da je izgrađen 1566., a srušen 1993. godine u ratu u kojem se raspala Jugoslavija. Most je konačno obnovljen 2004. godine i opet je centar zajednice tog grada, dodaje se u tekstu.

U istočnoevropske znamenitosti ubrojana je i plača u kojoj je smješten rumunski parlament u Bukureštu. Izgrađena je 1980. u vrijeme komunističkog diktatora Nicolasa Ceausescua. Ova građevina se smatra jednom od najvećih u svijetu,a ispred nje su samo Pentagon i Century Global Center u Chengdu. Izgrađena u neoklasicističkom stilu sa utrošenih milion kubnih metara mramora, to je još uvijek "najmasivnija" zgrada na svijetu.

Postoje i građevine koje su zaboravljene jer su u sjeni mnogo poznatijih "blizanaca", a to su Choquequirao (drugi Machu Picchu), Taj Deccan (u sjeni Taj Mahal) i Veliki indijski zid, koji je u sjeni onog kineskog.