{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stari most među najimpresivnijim nepoznatim građevinama svijeta

2.11.2013. u 15:17
187
33
Stari most među najimpresivnijim nepoznatim građevinama svijeta
187
Šta to čini neku građevinu poznatom širom svijeta? Odgovor na to pitanje bi vjerovatno bio neka kombinacija veličanstvenosti, veličine i historijskog značaja.
Međutim, neke od zaista najimpresivnijih arhitektonskih dostignuća nisu mnogo poznata izvan područja u kojem se nalaze, piše Business Insider, svrstavajući na tu listu i Stari most u Mostaru.

Ovo su svjetska čuda arhitekture koje ste koje ste možda propustili. Prva stvar koju ćete možda primijetiti da je jedan dio naše planete najzastupljeniji na ovoj listi, a to je Indija.

Airavatesvara hram u Indiji je jedan od takvih. U Indiji se nalazi oko polovine svih svjetskih "malo poznatih znamenitosti" sa ovog popisa. Tu su još i građevine poput Chand Baori, kao i hram u Kanadukathanu.

Još jedan trend u "zaboravljenoj arhitekturi" su istočnoevropske znamenitosti, čija je historija iskrivljena tokom socijalističke ere. Business Insider tu posebno ističe Stari most u Mostaru, napominjući da je on "imenjak grada Mostara" u Hercegovini, da je izgrađen 1566., a srušen 1993. godine u ratu u kojem se raspala Jugoslavija. Most je konačno obnovljen 2004. godine i opet je centar zajednice tog grada, dodaje se u tekstu.

U istočnoevropske znamenitosti ubrojana je i plača u kojoj je smješten rumunski parlament u Bukureštu. Izgrađena je 1980. u vrijeme komunističkog diktatora Nicolasa Ceausescua. Ova građevina se smatra jednom od najvećih u svijetu,a ispred nje su samo Pentagon i Century Global Center u Chengdu. Izgrađena u neoklasicističkom stilu sa utrošenih milion kubnih metara mramora, to je još uvijek "najmasivnija" zgrada na svijetu.

Postoje i građevine koje su zaboravljene jer su u sjeni mnogo poznatijih "blizanaca", a to su Choquequirao (drugi Machu Picchu), Taj Deccan (u sjeni Taj Mahal) i Veliki indijski zid, koji je u sjeni onog kineskog.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: