Kuća i ured
0

Kako dizajnirati zgradu, kada vam je "klijent" Bog?

Klix.ba
Vječito pitanje ljudske vrste je kako kreirati građevinu vrijednu božanstva. Kroz historiju su se lomila koplja da li to treba biti grandiozna struktura ili neko skromno utočište, a arhitekti i danas imaju problema kako da izgrade savršenu bogomolju.

Za vlasti u Indiji, veće je bolje. Tako su otkrili planove za najveći hindu hram na svijetu, veličine sedam fudbalskih igrališta, dovoljan da smjesti 20 hiljada ljudi. Hram Viraat Ramayan Mandir bit će visok 123 metra.

Istovremeno, crkve više ne moraju imati zašiljeni krov sa zvonikom, već mogu imati oblik crne čelične kocke, pa čak nalikovati i na betonski bunker.

Kako se religijska arhitektura oblikuje u današnje doba odgovoreno je u knjizi “Bliže Bogu: Religijska arhitektura i sveti prostori”, koju su priredili Lukas Feireiss i Robert Klanten, a propituje neke od najspektakularnijih savremenih bogomolja širom svijeta.

"Veliki broj arhitekti vidi svete i vjerske građevine kao arhitektonsko savršenstvo, budući da one, više od bilo kojih drugih građevina, zahtijevaju prostornu i umjetničku koherentnost”, rekao je Feireiss, profesor arhitekture i kulture na fakultetima dizajna širom Evrope.

Od minimalističkih budističkih oltara koji imitiraju matericu, pa do SF kapela za vjenčanja, koje nalikuju svjetlucavim kupolama, nova knjiga otkriva iznenađujući niz sakralnih objekata izgrađenih u posljednjih nekoliko godina.