Idealan za odmor
322

Spomenik prirode Tajan kod Zavidovića, zelena oaza za one koji žele uživati u ljepotama BiH

I. S.
Foto: Velija Hasanbegović
Foto: Velija Hasanbegović
Spomenik prirode Tajan, koji se nalazi između općina Zavidovići i Kakanj, idealno je mjesto za sve oni koji žele uživati u ljepotama Bosne i Hercegovine.

Naime, ovo područje je bogato čistim vodenim tokovima, kanjonima, prirodnim kamenim mostovima, speleološkim objektima i endemskim biljkama i životinjama.

Ovdje možete pronaći endemski bosanski ljiljan, koji je stoljećima bio simbol bosanske države. Na ulazu u Lukinu pećinu je široki bršljan. Gregersenova mlječika, zaštićena biljka koja se nalazi na crvenoj međunarodnoj listi ugroženih biljaka, također raste u blizini spomenika prirode Tajan.

U šumama žive medvjedi, lisice, divlje mačke, jeleni, veprovi, vukovi... Rijeke i potoci su bogati ribom i rakovima.

Planina Tajan idealna je za kampovanje. U blizini nema većih naselja tako da ćete tokom noći moći uživati u prelijepom pogledu na zvjezdano nebo.

Povoljan geografski položaj i pristupačnost svih dijelova spomenika prirode Tajan pruža izvanredne mogućnosti za rekreaciju i turizam. Njegova površina je 50 kilometara kvadratnih.

Možete uživati u planinarenju (ture obuhvataju planinu Tajan, Bakoš, Tvrtkovac, Lukinu pećinu, pećinu u Srednjoj stijeni, Mašičku stijenu, kanjon Duboke Tajašnice), biciklizmu.

Tu je i jezero Mašica, pored kojeg su napravljena dva natkrivena objekta za piknik. Na rijeci Gostović se nalaze dva vodopada. Veći vodopad se nalazi dva kilometra prije info-centra i predstavlja jednu od najljepših turističkih lokacija Zavidovića. Drugi vodopad se nalazi dva kilometra poslije info-centra.

Možete prenoćiti u izletištu Kamenica, koje mnogi posjetitelji nazivaju "vazdušnom banjom". Nalazi se na nadmorskoj visini od 422 metra. Više informacija možete pronaći na web stranici.

Vezani članci