Putovanja
49

Sharm el-Sheikh postao grad duhova: Popularno turističko mjesto skoro pa pusto

Klix.ba
(Foto: AFP)
Plaže i bazari u Sharm el-Sheikhu nekada su bili puni turista koji su uživali u egipatskom suncu tokom cijele godine. Ali deceniju nakon političkog meteža i pada ruskog aviona prošle godine u kojem su poginula 224 putnika, turista nema i turističko mjesto na Crvenom moru postaje grad duhova.

Godišnji broj posjetilaca se skoro prepolovio, zbog čega su plaže prazne, hoteli zatvoreni, a poslovni ljudi se muče da opstanu.

U februaru 2016. godine Egipat je privukao 346.500 turista, poredeći sa 640.200 koliko ih je bilo prošle godine, prema Agenciji za statistiku te zemlje. Zabilježen je pad od 45,9 posto.

Na plaži se mogu vidjeti tek manje grupe ljudi.

Prosječni broj noćenja smanjio se za 67,2 posto u februaru ove godine poredeći s prošlom. U mnogim zemljama na snazi je upozorenje za putovanje u Egipat, koji se smatra zemljom visokog rizika od terorizma.

Među posljednjima koji su napustili ovo mjesto su Britanci koji su otkazali sve avionske linije. Krivac za to su teroristi IDIL-a koji su preuzeli odgovornost za obaranje aviona Metrojeta u oktobru 2015. godine u regiji Sinaja koju drže pod kontrolom, a u blizini je ovog turističkog mjesta.

Očajna egipatska vlada pokušava na sve moguće načine privući strance govoreći kako se mogu nositi s bilo kojim sigurnosnim problemom, u što mnogi ne vjeruju.