{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Savršen sklad amfora u Egejskom moru

A
23.9.2014. u 16:38
7
8
Savršen sklad amfora u Egejskom moru
7
Ljubitelji morskih dubina imaju priliku posvjedočiti nevjerovatnom prizoru i savršenom skladu više hiljada amfora koje se nalaze u vodama Egejskog mora, nedaleko od turskog grada Balikesira.
Prema informacijama iz turskog ministarstva za kulturu i turizam u dubinama Egejskog mora u Ayvaliku nalazi se više hiljada amfora.

Područje gdje se nalaze amfore zaštićeno je ali još uvijek nema bilo kakvih arheoloških iskopavanja tako da je uz posebnu dozvolu moguće upustiti se u izvanrednu vodenu pustolovinu. 

Pretpostavlja se da su amfore u Egejskom moru nalaze još od 10. stoljeća, kada je brod potonuo u Ayvaliku. Ono što je specifično jeste da su amfore i pored što su stare oko hiljadu godina još uvijek očuvane. 

Amfora je antička keramička trbušasta posuda dugačkog i uskog vrata s dvjema drškama i, najčešće, špicastim dnom. Koristila se za prijevoz i čuvanje vina, ulja, meda, usoljene ribe, datula, žitarica... Specifični oblik nastao je prilagodbom potrebama brodskog prijevoza. Javile su se u Grčkoj, preuzimali su ih Rimljani, a proizvodile se sve do 11. stoljeća na području Bizanta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: