Uz probleme sa vozačkom
1.3k

Sarajlija koji je na put dug 20.000 kilometara krenuo motociklom stigao u Japan

S.H.P.
Foto: Hasanović s ruskim biciklistima
Senad Hasanović, u društvu poznatiji kao Chupo, koji je prije tačno dva mjeseca krenuo na putešestviju od Sarajeva do Tokija motociklom, napokon je stigao na željeno odredište, no bez motora.
Put do Japana bio je uzbudljiv i zanimljiv, međutim prije nego li će kročiti na japansko tlo saznao je da su registracija vozila iz BiH kao i vozačka dozvola nevažeće u Japanu, te da u Japan može stići samo bez motora.

"Naša vozačka dozvola ne važi, naša međunarodna vozačka dozvola ne važi, naše registarske tablice nisu važeće. Nismo potpisnici Ženevske konvencije iz 1949. godine. Spominjao sam nekoliko puta da prije svake granice imam tremu, da tu ne zavisi ništa od vas i da je to uvijek politička stvar, da možete imati neriješiv problem samo zbog nekog papira ili uredbe. Poslije nemirne noći brzo sam se spakovao i po sunčanom danu nastavio svoj put do Japana. Ulan Bator je velik i saobraćaj mu je vrlo loše riješen. Od hotela do izlaza iz grada je oko 15 kilometara. Trebalo mi je tačno sat vremena da ih pređem", napisao je Hasanović.

Iako je put bio jako loš, vozio je jako brzo i ostavljao Mongoliju iza sebe.

Nakon što je stigao u Rusiju i Vladivostok napravio je plan kako dalje. Teška srca odlučio je motor poslati brodom za Split, a on je krenuo put Japana avionom. Prije dva dana Hasanović je stigao u Tokio. Tamo će ostati nekoliko dana, pa krenuti za Sarajevo. Kazao je kako je Tokio jako lijep i veliki grad, te da su Japanci veoma ljubazni.

Iako putovanje nije završeno onako kako je Hasanović na početku zamislio, rekao je da je veoma sretan što je uspio u svojoj namjeri.

"Ovaj put je stvarno veliki izazov! Čovjek mora biti spreman fizički, ali i mentalno stabilan. Puno je situacija kroz koje se prolazi na ovom putu i koje te mogu slomiti pogotovo kada se putuje sam. Od Sarajeva do Tokija sam prešao oko 20.000 kilometara. To je npr. daljina između sjevernog i južnog pola ili pola zemljine kugle ili prečnika", kazao je Hasanović i zahvalio se svima koji su ga u ova dva mjeseca pratili i bodrili.

Njegovo putovanje izgledalo je ovako: Sarajevo, BiH - Crna Gora - Albanija - Grčka - Turska - Gruzija - Rusija - Kazahstan - Uzbekistan - Tadžikistan - Pamir - Kirgistan - Kazahstan - Rusija - Mongolija - Sibir - Japan.

Ovakvim putovanjima Senad Hasanović Chupo postao je pravi ambasador naše zemlje jer uvijek nastoji da promovira i predstavlja cijelu BiH i Sarajevo.

Zahvaljujući njemu mnogi entuzijasti i avanturisti koje je upoznao diljem svijeta, po njegovoj preporuci ili pozivu svratili su u Sarajevo ili ciljano posjetili BiH.