Motociklom do Japana
605

Senad Hasanović Chupo nastavlja avanturu, trenutno je u bajkovitom Samarkandu

Piše: S.H.P.
Senad Hasanović, u društvu poznatiji kao Chupo, koji je početkom maja mjeseca krenuo na put od Sarajeva do Tokija motociklom uspješno nastavlja svoju avanturu. Kada smo prošli put razgovarali s njim Chupo je bio u Albaniji, a trenutno je u Uzbekistanu.

U Grčkoj je Chupo obišao drevni Akropolj, a potom se trajektom prevezao preko Egejskog mora do Bodruma na turskoj obali Sredozemnog mora i tako kročio na azijsko tlo.

Iz grada Kas putovanje je nastavio preko Antalye, Konye i Kayserija do Trabzona, grada na Crnom moru na krajnjem sjeveroistoku Turske. Upravo u ovom gradu Chupo je morao obaviti mali servis na svom motociklu.

Širokim cestama uz Crno more, stigao je na novo odrediste u Tbilisi, glavni grad Gruzije.

[FBPOST]https://www.facebook.com/chuposenadhasanovic/posts/10156839866013005?tn=K-R[/FBPOST]

"U Gruziji sam morao kupiti osiguranje za motor jer ne važi zeleni karton. Našao sam i odličan, a jako povoljan smještaj za 12 eura u mjestu Kutaisi. Navigacija me je dovela na pogrešnu adresu, a nisam imao interneta pa sam posegnuo za starim, dobrim načinom i upitao nekog čovjeka da me uputi. Čovjek je upalio auto i rekao mi da ga pratim jer će me on odvesti do odredišta, u međuvremenu je otišao do kuće pa smo onda krenuli. Kad smo stigli, on se pozdravio sa mnom, zaželio mi sretan nastavak puta i poklonio mi litar njegovog domaćeg konjaka", kazao je Chupo o svojim dogodovštinama u Tbilsiju.

Oduševljenje Groznim

Nakon izlaska iz Gruzije i ulaska u Rusiju, put ga vodi preko Vladikavkaza u Sjevernoj Osetiji, Nazrana u Ingushetiji, Groznog u Republici Čečeniji, te preko Dagestana i Budističke republike Kalmukije stiže do Astrahana. Etapa kroz Rusiju ostavila je snažan utisak na Hasanovića.

"U Čečeniji sam očekivao da ću vidjeti posljedice ne tako davnih ratnih dešavanja, no dočekao me je moderan, čist i lijepo uređen Grozni. Novi grad sa parkovima, čist i osunčan. U Čečeniji sam se oduševio pravcem i putevima, ali benzinske pumpe su nešto drugo. Došao sam do jedne i tražio da napunim gorivo, nakon punjenja i plaćanja kroz neku šubu kao na autobuskim stanicama, pitao sam gdje je toalet, a momak mi je otvorio neka vrata koja vode u unutrašnje dvorište te pumpe i pokazao mi prstom. Vidio sam neka postrojenja i cisterne i u ćošku dvorišta fino ozidana septičku jamu", kazao je kroz smijeh Hasanović. Iz Čečenije je prošao kroz Dagestan, a onda ušao u Budističku republiku Kalmukiju.

"Ono što je interesantno za Kalmukiju je da se tu, u njenom glavnom gradu Elisti, nalazi najveći budistički hram u Evropi. Još jedna interesantna stvar se dogodila s tim budistima iz Kalmukije, naime, njih je zbog kolaboracije sa nacistima u Drugom svjetskom ratu Staljin 1944. godine sve protjerao u Sibir, da bi ih 1957 godine Hruščov ratio nazad na njihovu zemlju", napisao je Hasanović na svom Facebook profilu.

Nakon stotinjak kilometara asfalta, ravnice i ljepote, te vožnje kroz rusku stepu Hasanović je uočio daje put zatvoren zbog radova. Morao je skrenuti na lošiji put gdje je imao manju nesreću, a nakon što je stigao u Astrakhan područje gdje se proizvodi najbolji ruski kavijar, prespavao je i ujutro krenuo ka Kazahstanu.

"Uputio sam se sa blagom strepnjom prema Kazakhstanu jer nisam nikad tako daleko otišao, a najviše zbog mogućih problema oko vize. U Astrahanu sam se zaustavio da nabavim nešto čime bih bolje učvrstio gume zakačene na motor. Rus koji radi u prodavnici koja podsjeća na naš Penny me je ponudio i ručkom i kolačima. Počastio sam se samo nekim keksima i zatražio vode jer sam ostao bez vode, a on mi je nabrzinu pripremio neki poseban zeleni čaj. Na njegovo insistiranje popio najbolji zeleni čaj", napisao je Hasanović.

Bh. pasoš mnogima nepoznat

Naredna etapa na putu je bila Atirau-Beyneu u smjeru Uzbekistana, u duzini od 437 kilometara. Iako su sve vize i ostali potrebni dokumenti za ovo putovanje na vrijeme i uredno izvađeni, postojala je nedoumica u vezi ulaska u Uzbekistan. Naime, na sajtu uzbekistanskog Ministarstva vanjskih poslova stoji da je ukinut vizni režim za bh. građane , a prema informacijama iz našeg MVP-a takav dokument našoj državi još nije zvanično dostavljen.

"Sutradan na uzbekistanskoj granici, ljubazno osoblje prvi put je vidjelo bh. pasoš. Službenici su provjerili njihove službene listove i regulative u vezi sa viznim režimom sa BiH, zvali svoja ministarstva i končano mi poželjeli dobrodošlicu u Uzbekistan!", rekao je Hasanović.

Turska – Gruzija – Dani 7, 8, 9, 10,11,12,13Dan sedmiBio sam u Kasu, malom mjestu na turskoj obali gdje je sve jako...

Posted by The Bosnian Rider on Tuesday, May 21, 2019
Po Senadovim riječima, gotovo na svim graničnim prijelazima je bila ista slika. Bh. pasoš vide prvi put u životu. Nakon toga Senad Hasanović Chupo sebi je priuštio dva dana zasluženog odmora i okrijepe u pustinjskoj oazi Khiva, koji je smješten uz samu granicu sa Turkmenistanom. Khiva je oaza na Putu svile, i poznata je po tome što je svojevremeno bila velika tržnica robova. Trenutno se nalazi u bajkovitom uzbekistanskom gradu Samarkandu.

Uz pozdrav za čitatelje portala Klix.ba, Chupo danas nastavlja svoju avanturu Putem svile. Možete te ga pratiti na njegovoj FB stranici “The Bosnian Rider / A Journey to Japan”, a u svakom momentu možete vidjeti i njegovu lokaciju u stvarnom vremenu.