{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Rio de Janeiro: Grad sambe, pješčanih plaža, legalne prostitucije i prelijepih žena

Klix.ba
6.11.2018. u 22:31
97
42
Rio de Janeiro: Grad sambe, pješčanih plaža, legalne prostitucije i prelijepih žena
97
 
Grad Rio de Janeiru drugi je po veličini u Brazilu. Sve do 1960. godine bio je glavni grad Brazila, a u periodu od 1808. godine do 1821. godine glavni grad Portugalskog carstva.
Grad je službeno osnovan 1565. godine, a njegov prvobitni naziv bio je São Sebastião do Rio de Janeiro, u čast portugalskom kralju Sebastijanu I, a njegovo ime znači Januarska rijeka.

Predivno prirodno okruženje, karnevali, samba i plaže poput Copacabane i Ipaneme su nešto po čemu se prepoznaje Rio. Ipak, najpoznatija atrakcija i zaštitni znak ovog grada je statua Cristo Redentor (Krist Spasitelj) koja se nalazi na brdu Corcovado. Ovaj spomenik je u nekoliko navrata imenovan jednim od sedam svjetskih čuda.

U ovom gradu nalazi se i jedan od najvećih stadiona na svijetu Maracana, a njegov nadimak je Cidade Maravilhosa, što znači "Čudesni grad". U njemu "živi" 6,3 miliona stanovnika koji se zovu Carioce.

Rio je podijeljen na četiri dijela: centar, južnu zonu, sjevernu i zapadnu zonu.

Centar predstavlja historijski dio grada u kojemu možete vidjeti kolonijalnu zgradu Paco Imperial koja je služila kao rezidencija portugalskim guvernerima kolonijalnog Brazila, zatim katedralu Candelaria i tramvaj Bondinho.

U južnoj zoni nalaze se sve velike plaže ovog grada poput Copocabane, Leme, Ipaneme i mnogih drugih. Osim toga tu je i brdo Pao de Acucar ili Šećerna glava do čijeg vrha možete doći žičarom s plaže Praia Vermelha.

U sjevernoj zoni nalazi se čuveni stadion Maracana, a ovdje možete posjetiti još i imeprijalnu palaču Paso u kojoj se sada nalazi Brazilski nacionalni muzej.

Ono što je interesantno, a veže se za ovaj grad, jeste da je u njemu prostitucija u potpunosti legalna.

Dakle, ukoliko niste posjetili statuu Krista Spasitelja, planinu Sugarloaf, plaže Ipanema, Copacabana, Sambodromo, stadion Maracana i Nacionalni park Tijuca, onda to praktično znači da i niste bili u Riju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: