Putovanja
11

Pusti bulevari, spomenici i trolejbusi: Sjeverna Koreja očima novinarke iz Kine

Piše: I. P.
Pusti gradski bulevari
Kineskinja Huizhi Chen posjetila je u oktobru 2015. godine glavni grad Sjeverne Koreje kako bi napravila reportažu o ovoj egzotičnoj, ali i nepoznatoj zemlji na jugoistoku Azije.

Jedna od posljednjih samoproglašenih komunističkih država graniči s Kinom na sjeveru i Južnom Korejom na jugu, sa kojom želi ujedinjenje. Ipak, ne treba spomenuti da dvije države ne dijele jednak stav kada je u pitanju način tog sjedinjenja.

Chen, koja aktivno govori engleski, njemački, ali i bosanski jezik proslijedila je portalu Klix.ba fotografije koje je načinila uoči 70. godišnjice obilježavanja osnutka Radničke partije koja se nalazi na čelu države kao apsolutni vladar.

Naša junakinja se u jednom momentu opasno našalila s autoritetom ispred spomenika dvojici lidera Kim Il-sungu i Kim Jong-ilu. Naime, Chen se našalila imitirajući pozu statue Kim Jong-ila prilikom fotografisanja.

U opisu fotografije Chen je navela kako je zbog svog smisla za humor mogla biti i privedena.

U turističkoj turi Pjongjangom zabilježila je do sada neviđene situacije iz svakodnevnog života u najzatvorenijoj državi na svijetu, kao što su dječiji izleti, pripreme za paradu, izgled javnog prevoza i spomenici jedinstvenoj Koreji.

"Svjetla u pojedinim dijelovima grada uopće ne rade, a sve je puno uniformisanih osoba koje nose građevinski materijal. Suveniri za turiste su preskupi, a Kinezima se pokušavaju prodati proizvodi iz Kine. Ipak, ljudi su srdačni i prati ih osmijeh na licu", rekla je Chen između ostalog.