Zimska idila
67

Prizor kao iz Disneyjevog filma: Pogledajte kako izgleda zaleđeno Prokoško jezero

N. O.
Foto: Boris Trogrančić
Foto: Boris Trogrančić
Bh. fotograf Boris Trogrančić zabilježio je video Prokoškog jezera prekrivenog ledom, a bajkoviti prizori podsjećaju na scene iz Disneyjevih filmova.

Ovo glečersko jezero nalazi se na planini Vranici, na oko 1.650 metara nadmorske visine, a ponekad ga nazivaju i Gorsko oko. U njemu se nalazi endemični primjerak vodozemca - tritona Na širem prostoru jezera su endemične vrste flore i faune.

Zajedno s okolinom, jezero je 1984. godine proglašeno parkom prirode. Ovo područje je 2005. godine uključeno u III kategoriju zaštićenih područja (spomenik prirode), prema kriterijima IUCN–a, kao i po kategorizaciji zaštićenih područja utvrđenih Zakonom o zaštiti prirode Federacije Bosne i Hercegovine.

Prokoško jezero prošle godine je uvršteno i u inicijativu Najljepša sela Bosne i Hercegovine (među još 15 drugih sela), u režiji USAID-ovog projekta održivog razvoja turizma u BiH i udruženja Alterural. Cilj ovog projekta je očuvanje bosanskohercegovačkih sela prepoznavanjem njihove prirodne i kulturne baštine i sugeriranjem politika očuvanja lokalnim zajednicama.

"Kao planinar i fotograf, Prokoško jezero najviše volim posjetiti na kraju turističke sezone, jer tada nema buke koju stvaraju quadovi, nema gužve i nema puno turista. Ustvari, prilikom moje posjete jezeru, gore nisam zatekao nikog. Samo planina posuta prvim snježnim pokrivačem, i hladni sjeverni vjetar kojim planina pokazuje svoje pravo lice", kazao je Trogrančić ranije.

Ističe da svoje fotografije dijeli kako bi i drugi mogli uživati u prizorima kojima je prisustvovao te ih je uspio zabilježiti.