Putovanja
70

Pozdrav proljeću iz Zobika u podnožju planine Konjuh

Klix.ba
Manifestacija "Šetnjom do zdravlja - Pozdrav proljeću" se tradicionalno održava dugi niz godina na lokalitetu Zobik u podnožju planine Konjuh. Zobik pripada opštini Banovići u Tuzlanskom kantonu i poznato je mjesto ljubiteljima prirode.

Dolazak proljeća u Banovićima se tradicionalno obilježava svake zadnje nedjelje u martu šetnjom od hotela Zlača do izletišta Zobik. Kao i svake godine, ljubitelji prirode iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, ponajviše sa Tuzlanskog kantona, su svojim prisustvom uveličali manifestaciju. Procjenjuje se da je bilo prisutno oko deset hiljada ljudi, među kojima najviše mladih.

"Čast mi je što na ovoj manifestaciji koja je i ove godine okupila 10.000 posjetilaca imamo preko 80 posto omladine koje smo uspjeli izvući iz kafića bar na jedan dan", kazao je predsjednik PD Varda Banovići Cvijetin Savić.

Nakon duge šetnje dolaskom na odredište posjetioci su imali priliku poslužiti se planinarskim grahom, toplim napitcima i zabavno-revijalnom programu u organizaciji Planinarskog društva Varda Banovići. Osim PD Varda i ove godine organizovano su pristigla i mnoga druga planinarska društva iz BiH.

"Ova manifestacija je vrijedna pažnje jer je ovo jedna od najvećih manifestacija u Bosni i Hercegovini koja okuplja najviše posjetilaca, a posebna draž je što je danas tu i omladina", kazao je predsjednik PD Svatovac iz Lukavca, koji svake godine pješače stazama Konjuha.

Manifestacija je održana u nedjelju 30.03.2014. zahvaljujući Općini Banovići koja je i ove godine odobrila 3.000 KM.

"Projekte koji imaju širi društveni značaj kao što je ovaj i koji okupljaju ovoliko ljubitelja prirode, promoviraju zdrav način života i bilo koje drugo dobro uvijek ćemo podržati u skladu sa mogućnostima u budžetu", kazao je načelnik Midhat Husić.