Otkrijte nove destinacije
36

Posjetite manje poznate gradove u Italiji i upoznajte skrivena mjesta s bogatom historijom

Klix.ba
Matera (Foto: Shutterstock)
Matera (Foto: Shutterstock)
Prilikom putovanja u Italiju većina putnika odlučuje se za poznate gradove poput Rima, Venecije i Firence. Međutim, Italija je puna gradova koji imaju bogatu historiju i tradiciju i koji kriju predivna mjesta bogata prirodom, a koji su izvan zone kretanja mase turista.

Jedna od najčuvanijih tajni Italije je Matera, grad smješten na jugu Italije i istoimena pokrajina u regiji Basilicata. Evropska komisija proglasila je Materu ovogodišnjom evropskom prijestolnicom kulture, a grad se našao na vrhu brojnih listi putovanja za 2019. godinu. Brojne znamenitosti i predivni krajolici samo su neki od razloga zbog kojih trebate posjetiti Materu.

Ischia (Foto: Shutterstock)
Ischia (Foto: Shutterstock)

Bar jednom u životu trebate posjetiti vulkanski otok Ischia koji se nalazi u Tirenskom moru, na sjevernom kraju Napuljskog zaljeva. Prekrasne plaže privlače brojne turiste, a Aragonski dvorac oduševit će sve ljubitelje historije. Osim toga, planina Epomeo nudi nesvakidašnji pogled s najvišeg vrha ovog otoka.

Piedmont (Foto: Shutterstock)
Piedmont (Foto: Shutterstock)

Tim stručnjaka i članova zajednice Lonely Planet izabrao je italijansku regiju Pijemont za najbolju oblast na svijetu koju bi trebalo posjetiti 2019. godine. Regija Pijemont nalazi se na sjeverozapadu Italije, graniči s Francuskom i Švicarskom i ima nekoliko skijališta i prekrasan pogled na Alpe. Ova regija je prepuna kulturnih, prirodnih, historijskih i drugih znamenitosti i predstavlja dragulj svjetske turističke ponude.

Puglia (Foto: Shutterstock)
Puglia (Foto: Shutterstock)

Puglia je regija u jugoistočnoj Italiji koja ima prekrasne srednjovjekovne gradove i utvrde, ali i nacionalne parkove prirode. Poznata je po drevnim tradicijama, čistom moru, ukusnoj kuhinji i odličnim vinima.

Emilia-Romagna (Foto: Shutterstock)
Emilia-Romagna (Foto: Shutterstock)

Jedna od regija koju obavezno morte posjetiti je Emilia-Romagna koju je tim stručnjaka zajednice Lonely Planet nazvao gastronomskim rajem na zemlji. Glavni grad ove pokrajine je Bologna, historijsko, kulturno i zabavno središte nacionalnog značaja

Palermo (Foto: Shutterstock)
Palermo (Foto: Shutterstock)

Neobičan italijanski grad koji vrijedi posjetiti je Palermo, glavni grad Sicilije koji predstavlja čudesan spoj ostavštine nekoliko kultura koje su se smijenjivale tokom njegove burne historije.