Bit će završena 2026.
60

Posjetili smo Sagradu Familiju u Barceloni, najveću nedovršenu katoličku crkvu na svijetu

N. C.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família, skraćeno kao Sagrada Família, je nedovršena crkva u četvrti Eixample u Barseloni.

To je najveća nedovršena katolička crkva na svijetu. Dizajniran od strane katalonskog arhitekte Antonija Gaudija (1852–1926), njegov rad na Sagradi Familiji dio je UNESCO-ve Svjetske baštine. Papa Benedikt XVI je 7. novembra 2010. godine posvetio crkvu i proglasio je manjom bazilikom.

Reporter Klix.ba posjetio je Barcelonu i uvjerio se u ljepotu ovog katalonskog grada, ali i najveće nedovršene crkve na svijetu.

Izgradnja Sagrada Familia počela je 19. marta 1882. godine pod vodstvom arhitekte Francisca de Paula del Villara. Godine 1883., kada je Villar dao ostavku, Gaudi je preuzeo dužnost glavnog arhitekte, transformišući projekat svojim arhitektonskim i inženjerskim stilom, kombinujući gotiku i krivolinijske forme secesije. Gaudi je ostatak svog života posvetio projektu, a sahranjen je u kripti crkve. U vrijeme njegove smrti 1926. godine, manje od četvrtine projekta je bilo završeno.

Oslanjajući se isključivo na privatne donacije, izgradnja Sagrade Familije je napredovala sporo i prekinuta je španskim građanskim ratom. U julu 1936. godine, anarhisti iz FAI-a su zapalili kriptu i provalili u radionicu, djelimično uništivši Gaudijeve originalne planove. Godine 1939. Francesc de Paula Quintana preuzeo je upravljanje gradilištem, što je moglo da se nastavi zahvaljujući materijalu koji je sačuvan iz Gaudijeve radionice i koji je rekonstruisan na osnovu objavljenih planova i fotografija. Izgradnja je nastavljena uz povremeni napredak 1950-ih.

Napredak u tehnologijama kao što su kompjuterski potpomognuti dizajn i kompjuterizovana numerička kontrola (CNC) su od tada omogućili brži napredak i izgradnja je prošla sredinu 2010. Međutim, neki od najvećih izazova projekta ostaju, uključujući izgradnju još deset tornjeva, od kojih svaki simbolizira važnu biblijsku figuru u Novom zavjetu. Očekuje se da će biti završena do 2026. godine, na stogodišnjicu Gaudijeve smrti.