Nezaboravno iskustvo
186

Posjetili smo autopijacu u Sarajevu: Automobili kao štandovi, prodaju se nišani i po jedna patika

L. R.
Na autopijaci na Stupu nema čega nema (Foto: I. Š./Klix.ba)
Na autopijaci na Stupu nema čega nema
Autopijaca u sarajevskom naselju Stup kultno je mjesto za kupovinu, na kojem, uvjerit ćete se ako je posjetite, možete pronaći sve što zamislite. Zbog toga, odlazak tamo poseban je doživljaj. Ekipa portala Klix.ba prošetala je autopijacom i zabilježila neke od najinteresantnijih detalja.

Svake nedjelje, već od ranih jutarnjih sati, sarajevsko naselje Stup postaje centar prodaje i glavno okupljalište Saralija i ljudi iz okolice koji su naumili u "povoljnu" nabavku - bilo da je riječ o hrani ili bilo kojim drugim stvarima i potrepštinama.

Još prilikom samog dolaska u blizinu džamije Omer ibn el-Hattabna, na ulicama je moguće vidjeti kako se stvara gužva oko prodavača sa improvizovanim tezgama na kojima su izložene široke ponude proizvoda. Ali, to je samo početak.

Do samog ulaska u autopijacu, primijetit ćete da gužva postaje samo veća, dok je, kao neizostavan dodatak cijelom ovom ambijentu, konstantno prisutni zvuk onih koji svoje proizvode prodaju oglašavajući se preko zvučnika.

Veliki izbor odjeće (Foto: I. Š./Klix.ba)
Veliki izbor odjeće (Foto: I. Š./Klix.ba)

Iako prvobitno namijenjena za prodaju automobila i drugih vozila, danas na autopijaci gotovo da ih i nema. Tek nekoliko automobila sa istaknutim oglasima bilo je namijenjeno za prodaju.

Zanimljivo je to da su ostala vozila u blizini služila kao izložbeni štandovi te su na njima, sa prostirkom ispod ili bez, poredani različiti artikli. Neki od prodavača tvrde da se reklamiranje i prodaja automobila danas vrši najviše na društvenim mrežama i drugim online stranicama namijenjenim za prodaju i kupovinu te da je ovaj vid trgovine automobili pao u drugi plan.

Automobili služe i kao štandovi (Foto: I. Š./Klix.ba)
Automobili služe i kao štandovi (Foto: I. Š./Klix.ba)

Ova lokacija već godinama nudi šarolik izbor proizvoda, a čak i ako ste tu došli tačno znajući šta trebate kupiti, teško da ćete se vratiti samo sa tim predmetom, a kamoli praznih ruku. Tako, na improvizovanim štandovima možete pronaći različite odjevne predmete, kako nove tako i polovne, namještaj, stvari za kuću i dvorište, alat, opremu za vozila, domaće proizvode kao što su svježe ubrano povrće, voće, gljive i ljekovita bilja, ali i mliječne i suhomesnate proizvode.

Provjera kvalitete proizvoda (Foto: I. Š./Klix.ba)
Provjera kvalitete proizvoda (Foto: I. Š./Klix.ba)

Ukoliko ogladnite od silnog hodanja, kratki predah možete napraviti uz roštiljske specijalitete, gdje možete pronaći porciju ćevapa po cijeni od tri KM.

Napravite kratki predah uz ćevape (Foto: I. Š./Klix.ba)
Napravite kratki predah uz ćevape (Foto: I. Š./Klix.ba)

Postoji čak i mogućnost kupovine kućnih ljubimaca kao što su kunići, ptice i ribice, a nemojte se iznenaditi ako vidite i štand na kojem se prodaje obuća, na kojem možete kupiti samo jednu patiku.

Mjesto gdje se prodaje po jedna patika (Foto: I. Š./Klix.ba)
Mjesto gdje se prodaje po jedna patika (Foto: I. Š./Klix.ba)

Zanimljivo je i to da na autopijaci možete kupiti i nišane, muslimansko nadgrobno obilježje, gdje se prodaju i oni "čisti", ali i oni gdje se mogu vidjeti već uklesane posvete.

Nišani (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nišani (Foto: I. Š./Klix.ba)

Posebno se ističu štandovi na kojima se nalazi polovna roba te starinski, kolekcionarski predmeti. Među starim i iskorištenim predmetima, po povoljnim cijenama mogu se pronaći kućanski aparati, mobiteli, displeji, tastature, zvučnici, gramofoni i ploče. Tu su i knjige, igračke, umjetnička djela i ukrasi - što može biti poseban doživljaj za kolekcionare. Na ovaj način stari predmeti dobijaju još jednu priliku da "ožive".

Kolekcionari ovdje mogu pronaći odlične antikvitete (Foto: I. Š./Klix.ba)
Kolekcionari ovdje mogu pronaći odlične antikvitete (Foto: I. Š./Klix.ba)

Zbog odlične ponude gdje možete pronaći sve, "od igle do lokomotive", ali i niskih cijena u odnosu na druga mjesta u gradu, Sarajlije sve više biraju poznatu autopijacu za svoju sedmičnu kupovinu. A, sve i da na njoj ne planirate ništa kupiti, svakako je vrijedi posjetiti i upoznati se i sa ovom pričom našega grada.