Komentari (83)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Al zato ŽFBIH idu neprikosnovenom brzinom 30 km/h. Uostalom, zašto rizikovati 500 km/h i iz mostara do Sarajeva stizati za 20 min kad možeš fino razgledati panoramu Hercegovine... pa Kanjon neretve laganini - 20 - 30 na sat uz prljava i pocijepana sjedišta sa ispisanim vagonima i smrdljivim WC - ovima. To se zove AVANTURA. Ovo što Japanci rade je besmisleno... sjedneš i uživaš u vožnji - kome to još treba ?
A zato u nasoj drzavi kasnjenja vozova za godinu dana iznose dvije godine.
S ovim bi Bosnu obiso za pola sata
Ovo jeu biti njemacki izum pod imenom RAPID TRAIN...samo se njemcima nije isplatilo graditispecijalne pruge za taj vlak..
Japan ispred svih... Meni se nesto place. Ovi neku sondu poslali u svemir, ovi koriste biciklisticke staze za proizvodnju energije, ovi imaju voz koji dostize 500 km/h... A udarna vijest u BiH je to da ce Zenica za vikend ostati bez grijanja... Bem' ti zivot...
Eh, bili su dobri i naši vozovi diljem Juge... Nisu bili ni brzi, ni dovoljno čisti ali su prevozili ljude, a željezničke stanice bile ko "mravinjak".... Samo opušteno sjetite se Čolinih Podlugova: "Zima je bila sa puno snijega cek'o sam za Travnik vezu stresla je snijeg sa plave kose cekajuci voz za Brezu Zima je bila sa puno snijega vozovi mnogo novih lica nose ali nje nema da kao onda strese snijeg sa svoje kose Ref. 2x I ja ne mogu, sve i da hocu zaboraviti plavu kapu a vozovi idu danju, nocu kroz Podlugove, kroz Podlugove Zima je bila sa puno snijega cek'o sam za Travnik vezu stresla je snijeg sa plave kose cekajuci voz za Brezu Zima je bila sa puno snijega vozovi mnogo novih lica nose ali nje nema da kao onda strese snijeg sa svoje kose
Ništa je ovo. Kod nas ga kod Žitomislića svakodnevno gare po 60,0 kmh.
Čudo od tehnologije... ali nama u BiH koji uglavnom imamo vremena na pretek, ovi super brzi vozovi neće ništa značiti decenijama... Sad da nam Japanci naprave MAGLEV prugu Bihać-BL-Sarajevo, pitanje je da li bi dnevno imali 300 putnika u oba smjera.
Strasno.Nemoze posten covijek ni pečeno pile na miru pojest a već kraj pruge.
Uđeš u Sarajevu na ž. stanici, smjestiš se, sjedneš kad već u Mostaru
Al zato kod nas kad spuste rampu na prijelazu, možeš 'ladno odspavat dok naši puževi dođu i prođu :D
Hebo ti ovo šta u mene komsija radi dvojkom 91 godiste
Za neupućene, kao što su i novinarčići klix-a, meglev vozovi saobraćaju u Japanu više od 10 godina. Ko je bio u Japanu mogao se voziti ovim vozom. Prilikom prve eksperimentalne vožnje voz je postigao nevjerovatnu brzinu od 574 km/h. Na sličnoj tehnologiji i nijemci su radili ali su doživjeli veliku havariju, dok ameri neposjeduju ovu tehnologiju. Za naredne tri generacije saznat će naši praunuci koliko smo bili zaostali.
ako ste kad dali kondukteru 2 ili 5 KM da se prosvercate ne zasluzujete glas. dugo sam putovao vozom i pri uobicajenim guzvama, raja se zali sto ne posalju vise vagona. zasto da salju kad zvanicno u vozu ima 50 kupljenih karata, a njih u stvarnosti 250. Posebno mislim na raju iz doboja, maglaja, zavidovica, zenice i slicno. kad se mi promijenimo, mozemo ocekivati bolju drzavu. i jos ludje zeljeznice koje ne mogu stati u kraj kondukterima. cirkuZ
Nisu sine lebdece, nego voz lebdi nad njima.
Samo da ovo ne vide oni genijalni poduzetnici iz naših Željeznica,jer bi ih mogli kupiti,pa onda skontati kako mi zapravo nemamo levitacijske pruge!
Jaro, 90% inžinjerskog "kadra" u željeznicama ne zna ni kakvi vozovi saobraćaju na njihovim prugama a više od pola ih nikada se nije vozilo vozom, vjeruj mi.
Vjerujem
Nisam ekspert iz fizike ali zar nema neke sile tu i zar se nisu trebali "zalijepiti" za sjediste prilikom tolike brzine?!
Pa nije startao odmah sa 500 km/h nego je postepeno postizao brzinu.