Putovanja
9

Pogledajte kako izgleda najveći golf klub na svijetu

Klix.ba
Mission Hills Golf Club je najveći golf klub na svijetu, nalazi se u Kini, a dizajnirali su ga poznati igrači golfa.

Kinezi imaju kompliciranu vezu s golfom. Sport je zabranjen za vrijeme vladavine Mao Zedonga četrdesetih godina prošlog stoljeća jer je bio "hobi milionera". Tek 1984. godine je napravljen prvi teren za golf u Kini, a u narednih dvadeset godina je bila zabranjena izgradnja novih terena.

No, to nije spriječilo inžinjere da ih izgrađuju, tako da ih je 2004. godine bilo 176. Do 2014. godine je izgrađeno više od 1.000 terena za golf.

Najveći je Mission Hills Golf Club. Ovaj klub se sastoji od dva odmarališta s terenima u Shenzhenu i Gongguanu. Zapravo, to je i najveći golf teren na svijetu, koji posjeduje zasebnih 12 terena. Dizajnirali su ga poznati golferi.

Mission Hills je izgradio i Mission Hills Haiku, luksuzni klub koji se nalazi na otoku Hainan, jednom od kineskih područja na koje se ne odnosi zabrana izgradnje golf terena.

Na svoja tri terena je Mission Hills ugostio više od 100 međunarodnih turnira. Tereni se prostiru na površini većoj od 40 kvadratnih kilometara. Mission Hills Golf Club je najveći golf klub na svijetu, a Mission Hills Haiku je najveće spa odmaralište sa mineralnim izvorima, što je upisano i u Guinnessovu knjigu rekorda.

Fotografije terena pogledajte u prilogu.