Zanimljivosti
47

Kineska čuda 21. vijeka: Nekada Zid, danas neboderi, brane i mostovi

Klix.ba
Ne bi nas trebalo iznenaditi kako je nacija odgovorna za Kineski zid u isto vrijeme dom i za najveća inžinjerska dostignuća modernog doba.
Foto: AFP
Foto: AFP

U nastavku donosimo neke od najpoznatijih poduhvata koji su simboli uspona kineske ekonomije i moći.

Most u Zaljevu Jiaozhou

Foto: EPA
Foto: EPA

Otvoren je 2011. godine, a za sada nosi titulu nadužeg morskog mosta na svijetu. 42 kilometra duga konstrukcija nosi kolovoz od šest saobraćajnih traka i povezuje grad Qingdao sa ostrvom Huangdao. Koštao je 2 milijarde eura, a građen je punih deset godina.

Toranj Šangaj

Foto: EPA
Foto: EPA

Gradnja je dovršena 2014. godine i nosi epitet najviše zgrade u Kini i druge najviše zgrade na svijetu. Neboder od 125 spratova koštao je 3,7 milijardi eura.

Luka Yangshan

Foto: EPA
Foto: EPA

Izgradnja je koštala nevjerovatnih 16 milijardi eura, a locirana je u zaljevu Hangzhou južno od Šangaja. Pored činjenice da je najveća na svijetu, u toku jedne godine kroz nju prođe preko 33 miliona kontejnera.

New Century Global Centar

Foto: EPA
Foto: EPA

Ova velika građevina otvorena je 2013. godine, a sa 1,7 miliona kvadratnih metara površine ona je i najveća zgrada na svijetu. Koštala je 1,8 milijardi eura.

Vjetroelektrana Gansu

Foto: EPA
Foto: EPA

Ova "šuma vjetrenjača" će također biti najveća na svijetu, a završetak radova se očekuje 2015. godine. Koštat će oko 15 milijardi eura i predstavlja najveći poduhvat Kine u pravcu ekološki prihvatljive proizvodnje električne energije.

Yixinou

Foto: AFP
Foto: AFP

Uz prigodni naziv "Put svile 21. vijeka", Kina je obnovila direktnu teretnu željezničku liniju sa zapadnom Evropom. Prvi voz imena "Yixinou" stigao je u Madrid u decembru 2014. godine, a sa sobom je ponio 1,400 tona dobara. Put od 13.000 kilometara traje 20 dana.

Brana Tri Kanjona

Foto: AFP
Foto: AFP

Najveća hidroelektrana na svijetu nalazi se na rijeci Yichang, a gradnja ovog strateškog objekta trajala je 20 godina, od 1994. do 2014. godine.

Hotel Songjiang Shimao

Iako je još uvijek u izgradnji, hotel je specifičan jer se nalazi u 100 metara dubokom kamenolomu, a koštat će oko 460 miliona eura. Uz njega će biti izgrađeni vodopadi i podvodne sobe.

Most Hong Kong–Zhuhai–Macau

Foto: AFP
Foto: AFP

Otvorenje mosta očekuje se 2016. godine i igrat će veliku ulogu u zbližavanju tri grada i jačanju ekonomije cijelog regiona. Najduži dio mosta bit će dugačak skoro 30 kilometara.