Spektakularna građevina
30

Pogled na kitove izbliza: Kako će izgledati nova turistička atrakcija u Norveškoj

E. Lj.
Spektakularna arhitektonska građevina poznata kao The Whale bit će nova atrakcija Norveške koja će posjetiocima Andenesa na otoku Andøji omogućiti da vide kitove iz blizine.

Otvaranje ove građevine koja je smještena 300 km sjeverno od Arktičkog kruga očekuje se 2022. godine. Osim prilike da vide kitove iz blizine, posjetioci će imati i nevjerovatne poglede na prirodni krajolik.

Tamne, hladne vode Andøye, duboke 1.000 metara, na sjeverozapadnoj obali privlače lignje koje kitovi vole. Zahvaljujući tome Andenes već ima više od 50.000 posjetilaca godišnje.

Danski arhitektonski ured Dorte Mandrup odabran je za The Whale projekt koji je saopćio da će dizajn ove građevine stvarati dojam kao da raste iz dramatičnog norveškog krajolika s pogledom na okean, planine, ponoćno sunce ili sjevernu svjetlost na nebu. Lonely Planet piše da će zakrivljeni krov zgrade prekrivati kamen kao poveznica prirode i arhitekture.

Objekt će se sastojati od izložbenog prostora, ureda, kafića i trgovina, a posjetioci će imati priliku saznati razne zanimljivosti o velikim stanovnicima podvodnog svijeta.

Cilj ovog projekta je jačanje svijesti o kitovima i educiranje ljudi o važnosti očuvanja kutova i njihovog okoliša.