Svjetsko, a naše
67

Podržana inicijativa: Štrbački buk i martinbrodski slapovi uskoro na tentativnoj listi UNESCO-a

Piše: M. Ć.
Martinbrodski slapovi (Foto: Klix.ba)
Martinbrodski slapovi (Foto: Klix.ba)
Državna komisija za saradnju s UNESCO-om prihvatila je inicijativu Nacionalnog parka Una da se najveće prirodne vrijednosti u ovom zaštićenom području vodopad Štrbački buk i kompleks slapova u Martin Brodu upišu na UNESCO-ovu listu svjetske prirodne baštine.

Nakon upućenog pisma interesa Državnoj komisiji za odnose sa UNESCO-om koja djeluje pri Ministarstvu civilnih poslova BiH, inicijativa uprave Nacionalnog parka Una je u kratkom vremenskom roku i prihvaćena, kazao je za Klix.ba Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una.

"Mi smo članovima komisije na sjednici prezentirali našu ideju o kandidaturi dva bisera Nacionalnog parka Una - kompleks vodopada i slapova u Martin Brodu i vodopad Štrbački buk za UNESCO-ovu listu, što su oni jednoglasno prihvatili", istakao je Mulić.

U narednom periodu trebala bi se formirati ekspertna komisija koja bi vodila daljnju proceduru i odnose sa nadležnim tijelima UNESCO-a kako bi se se u konačnici ova dva bisera upisala u registar svjetske prirodne baštine pri UNESCO-u.

"Inicijativa se sada stavlja na tzv. tentativnu listu koja se dalje upućuje nadležnim tijelima UNESCO-a, a paralelno s tim trebao bi se formirati ekspertni tim koji bi bio zadužen za ispunjavanje određenih zadaća i uslova koje bi UNESCO pred nas mogao staviti, s obzirom da nije tako lako dospjeti na njihovu listu. Očekujemo podršku svih nadležnih institucija, posebno Federalnog ministarstva okoliša i turizma sa kojim već imamo odličnu saradnju i koje nam već pruža, kako stručnu, tako i svaki drugi vod podrške u razvoju nacionalnog parka Una, a podršku očekujemo generalno i od Vlade Federacije BiH. Naravno, sa aspekta lokalne zajednice vjerujemo da će nam se pridružiti sve relevantne institucije i nevladini subjekti, kako bismo dobili podršku u stručnom dijelu, ali i lobiranju kada je u pitanju naša inicijativa i upis na UNESCO-ovu listu", rekao je Mulić.

On smatra da bi to dalo novi iskorak i pečat u zaštiti i promociji dva krajiška bisera, ali i nacionalnog parka u cjelini, te stvaranje brenda NP Una i njegovo pozicioniranje na svjetskoj ekološkoj i turističkoj mapi. Time Nacionalni park Una ne bi bila više samo bosanskohercegovačka, već evropska i planetarna vrijednost.

"Mi smo tu da ta bogatstva očuvamo, zaštitimo i promoviramo, dok bi, s druge strane, ljudi koji žive i rade u oblasti turizma, ugostiteljstva i drugih komplementarnih djelatnosti imali sve veće benefite od razvoja nacionalnog parka. Zbog toga se nadamo da ćemo u periodu 2-3 godine biti upisani na UNESCO-ovu listu, jer toliko, otprilike, traje period od inicijative do konačne odluke UNESCO-a", rekao je za kraj Mulić.

Od 1972. godine kada je usvojena Konvencija za zaštitu svjetske kulturne i prirodne baštine, na UNESCO-ovoj Listi svjetske baštine upisana su ukupno 1.073 dobra (832 kulturnih, 206 prirodnih i 35 mješovitih) iz 176 država. U skladu sa ovom konvencijom, upisana dobra predstavljaju dio svjetske baštine sa izuzetnom univerzalnom vrijednošću.

Upisana dobra iz Bosne i Hercegovine na UNESCO-ovoj Listi svjetske baštine su most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, područje Starog mosta starog grada Mostara, a od prošle godine i Stećci - srednjovjekovni nadgrobni spomenici.

Na tentativnoj listi dobara koje zemlja može nominovati u narednom periodu nalazi se još osam dobara iz BiH. Tentativna ili privremena lista (lista potencijalnih dobara) predstavlja inventar dobara koja se nalaze na teritoriji države, a ona ih smatra pogodnim za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a. Države članice u svoje tentativne liste uključuju ona dobra koja smatraju kulturnom i/ili prirodnom baštinom od izuzetne univerzalne vrijednosti i koja namjeravaju da nominuju tokom narednih godina. Nominacije za Listu svjetske baštine se ne razmatraju ukoliko se nominovano dobro već ne nalazi na tentativnoj listi države.

Dobra iz BiH koja se trenutno nalaze na tentativnoj listi su: Sarajevo - jedinstveni simbol univerzalne multikulturalnosti - trajno otvoreni grad (1997.), Pećina Vjetrenica (2004.), Prirodno graditeljska cjelina Jajca (2006.), Historijsko urbano područje Počitelj (2007.), Prirodno i urbano područje Blagaj (2007.), Prirodno i historijsko područje Blidinje (2007.), Prirodno i historijsko područje Stolac (2007.) i Spomenik prirode pećina Vjetrenica s arhitektonskom cjelinom sela Zavala (2007.). Na ovoj listi uskoro bi se trebao naći i vodopad Štrbački buk i kompleks slapova u Martin Brodu.