Sezona godišnjih odmora
47

Pitali smo građane Sarajeva mogu li priuštiti ljetovanje: Hrvatska je mnogima nedostižna

N. O.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Sezona godišnjih odmora je uveliko u jeku, a uzevši u obzir da prostor u medijima svakodnevno zauzimaju vijesti o "divljanju" cijena na Jadranu - pitali smo građane Sarajeva mogu li priuštiti ljetovanje te šta misle o cijenama na primorju.

"U toku sam da su cijene skočile i da se čak i vile u Blagaju izdaju po cijeni od 900/1000 KM za noć. Mislim da u ove komšijske zemlje, zemlje regije, najteže možemo otići", kazala nam je jedna od anketiranih.

Komentarišući cijene u susjednoj Hrvatskoj o kojima svakodnevno čitamo u medijima navodi: "Pretpostavljam da to ima veze s inflacijom, ali da definitivno smatram da to postaje nedostižno. Porodica iz Zagreba ne može otići u Hrvatsku na more, šta da mi pričamo".

Među anketiranim je bilo i penzionera i studenata, a zaključak je isti za obje skupine - s prosječnim primanjima i bez pomoći "sa strane" ljetovanje je "nemoguća misija".

"Kao što vidite ja sam već ljetovala, a imam u planu još jednom", kaže nam anketirana penzionerka ističući da uspijeva pronaći adekvatan aranžman, ali da joj pri finansiranju ljetovanja pomažu njena djeca.

Neki za ljetovanje planiraju i druge destinacije mimo Jadrana, a mnogi smatraju da su aranžmani i usluge koje se nude na primorju u susjedstvu preskupe.

"Nije skupo, već preskupo - u odnosu na primanja, uzevši na primjer penzionere s malim primanjima, a takvih je 70 posto", zaključuje jedan od anketiranih.

Cjelokupni dojam bio je da prosječan građanin Bosne i Hercegovine uz sve navedeno teško može priuštiti kvalitetan odmor na Jadranu, a jedan od anketiranih se našalio da je to moguće "ukoliko bi radili dva posla dnevno".