{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Peking dobija svoj "Eiffelov toranj"

S
21.7.2008. u 08:40
0
0
Peking dobija svoj "Eiffelov toranj"
0
London ima Big Ben, Pariz Eiffelov toranj, San Francisco ima Golden Gate Bridge, a sad i Peking dobija svoju arhitektonsku ikonu po kojoj će zauvijek biti prepoznatljiv.
U listu McClatchy navode da ovaj "smioni monolit" izgleda "kao da su se dva pijana tornja ramenima naslonila jedan na drugog".Zanimljiva zgrada uskoro će biti završena, a u njoj će se nalaziti sjedište China Central Television-a, najvećeg propagandnog sredstva Kineske komunističke partije. Bit će to jedna od najsmjelijih novih zgrada koje Pekingu daju potpuno novi izgled uoči Ljetnih olimpijskih igara u avgustu.

Nove građevine dobile su i "prirodna imena", pa tako imamo "jaje", "ptičje gnijezdo", a ni "vodena kocka" nije daleko. Uskoro će Peking imati i "uvrnuti uštipak".Nova zgrada CCTV-a ponudit će vrtoglavi pogled prema dole sa 49 spratova visokih tornjeva povezanih na vrhu sa kojih 36 spratova doslovno visi u zraku.

Zgradu je dizajnirao Holanđanin Rem Koolhaas, a nazivaju je "uglasto čudo". Oko 10.000 tona čelika bit će ugrađeno u njenu konstrukciju i arhitekti kažu da je njena gradnja toliko kompleksna da u narednom periodu sigurno neće biti izgrađeno ništa slično.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: