Putovanja
24

Pariska rivijera: Vintage fotografije otkrivaju glamur i bogatstvo plaže na obali Normandije

Klix.ba
Foto: Roger Viollet
(Foto: Roger Viollet)
Reputacija Francuske rivijere poznata je širom svijeta, ali vjerovatno mali broj ljudi zna o drugim rivijera u zemlji, kao što je Deauville.

Deauville je smještena na obali Normandije, a nosi nadimak Pariska rivijera. To je sve zahvaljujući izgradnji novog željezničkog pravca koji je povezivao Pariz s ljetovalištima 1860-ih koji je omogućavao ljudima više klase da do plaže stignu s lakoćom. Ubrzo su na ovom području "nikle" nove građevinske strukture, kockarnice i odmarališta.

Vintage fotografije snimljene između 1900. i 1938. godine pokazuju da u ovom periodu ljudima nije manjkalo glamura i bogatstva. Od stjuardesa, dama i majora, svi su uživali u čarima mora i razonodi u pijesku.

Inače, region Normandije dobio je naziv u devetom stoljeću kao domovina Normana (Vikinga). Prostire se duž obale La Manche između Bretanje i najudaljenijeg sjeveroistoka Francuske. Normandija je privlačna mješavina starog i novog - ribarski brodovi i dizajnirane jahte u luci Honfleur, savremeni restorani i "šik" butici pored bijelih kuća prošaranih drvenim gredama i gotske crkve u Ruanu.

Bilo da istražujete normandijsku riblju pijacu, obilazite prelijepa naselja Deauville i Trouville ili šetate čuvenim "Dan D” plažama sjeverno od Bayeuxa, ovo je definitivno jedan dio Francuske koji nećete zaboraviti.