Putovanja
326

Sela kao iz bajke koja uvijek možete posjetiti

Klix.ba
Foto: Instagram
Gradić u Provansi u Francuskoj (Foto: Instagram)
Da li ste ikada imali jedan od onih dana kada kada ste željeli pobjeći iz svakodnevnice i nestati u svijetu kao iz bajke? Predjeli koje ćete vidjeti će vas fascinirati i poželjet ćete da ste barem na trenutak tamo.

Ova sela izgledaju kao iz bajke, ali su zaista stvarna. Dakle, sljedeći put kada budete željeli pobjeći, ne skrivajte se u vašoj spavaćoj sobi. Dovoljno jke da potražite najbližeg selo iz bajke i uživate.

Samo jedno od sela koje možete posjetiti nalazi se u Provansi, regiji u jugoistočnoj Francuskoj koja leži na Sredozemnom moru i graniči s Italijom. Jedno je sigurno, jedan dan vam neće biti dovoljan da obiđete sve lokalitete na ovom mjestu, jer šarm južne francuske regije najbolje možete da osjetite ako se opredjelite za lagani tempo.

A ljepotu ćete otkrivati u svemu - dok doručkujete kroasane uz bijelu kafu u dvorištu pansiona na autentičnim provansalskim imanjima, u šetnji vijugavim stazama kroz žitna polja, u degustaciji odličnih vina u nekom od šatoa, u obilasku malih slikovitih mjesta u kojima vrijeme kao da je stalo, u zalasku sunca nad zatalasanim poljima lavande…

Nadalje, tu je i selo Hallstatt na jugozapadnoj obali Halstattskog jezera u austrijskom kraju Salzkammergutu u Gornjoj Austriji, na državnoj cesti Salzburg-Graz. Selo je najpoznatije po najstarijem rudniku soli (po kojoj je oblast Salzkammergut dobila ime) po kojemu je nazvana halštatska kultura, a često i cijelo razdoblje starijeg željeznog doba.