Putovanja
0

Ovo su najskuplje ulice na svijetu

Klix.ba
Peta avenija
Pojedine ulice u svjetskim metropolama su drugačije od ostalih. Imaju bolji pogled, bolji stambeni prostor, više prodavnica, uređenije su i sigurnije, te zbog toga privlače bogate ljude iz cijelog svijeta.

Kompanija Wealth X je na osnovu prosječne cijene nekretnina napravila popis najskupljih ulica na svijetu.

Avenija Montaigne, Pariz

Nalazi se u kvartu Champs-Elyseey i pravi je raj za bogate ljubitelje visoke mode. Tu se nalaze prodavnice renomiranih brendova Christian Dior, Salvatore Ferragamo, Harry Winston...Ova ulica je jedna od najekskluzivnijih rezidencijalnih naselja na planeti gdje je prosječna cijena kvadratnog metra 26.000 dolara.

Peta avenija, New York

Peta avenija je oduvijek bila meta bogatih i slavnih, posebno domovi koji se nalaze između 59. i 65. ulice. Također, ovo je mjesto na kojem svi dizajneri svijeta žele imati butik, ali i zgrade Empire State i Rockefeller centra. Prosječna cijena metra kvadratnog je 29.000 dolara.

Ostozhenka, Moskva

Ova ulica je centar ruske historije, luskuznog života i dobre hrane. Najskuplji stan ovdje je koštao 48 miliona dolara, a ne zna se kome je prodat. Zanimljivo je da se u ovoj ulici smjestio u ruski oligarh Alisher Usmanov.

Romazzino Hill, Sardinija

Ovo naselje na prelijepom talijanskom otoku Sardiniji je od 1960. mamac za milijardere. Prelijepo orkuženje, netaknuta priroda, ugodna klima, samo su neki od razloga njegove privlačnosti.

Nekretnine tu imaju saudijski političar Ahmed Zaki Yamani, ruski oligarh Alexei Mordashov, te kraljevska porodica Katara, a prosječna cijena metra kvadratnog iznosi 32.900 dolara.

Chemin de Ruth, Ženeva

Većina vila u ovoj ulici ima bazene, prekrasno uređene vrtove i pogled na obližnje Ženevsko jezero koji oduzima dah. Ovdje žive brojne istaknute ličnosti iz Francuske, a cijene nekretnina su razumljivo vrtoglavo visoke.

Paterson Hill, Singapur

Paterson Hill je mirno rezidencijalno naselje u blizini kojeg se nalazi Orchard Road tržni centar poznat po dizajnerskim radnjama i restoranima s Michellinovim zvjezdicama. Svoj dom tu su pronašli suosnivač Facebooka Eduardo Ssaverin i bivša Miss Singapura Rachel Kum.

Bulevar generala De Gaullea, Cap Ferrat

Ovo poluostrvo u Francuskoj nalazi se duž Azurne obale i među najskupljima je na svijetu. Većina vila na Bulevaru generala De Gaullea ima pogled prema pučini, a svoj mir tu je našao najpoznatiji holivudski par Brad Pitt i Angelina Jolie. Nekretninu, čije cijene se danas prenju i do 80.000 dolara po kvadratnom metru, ovdje je imao i Charlie Chaplin.

Avenija princeze Grace, Monaco

Poreski raj godinama je omiljena destinacija bogatih i slavnih, a najekskluzivnija ulica je upravo Avenija princeze Grace. Tu žive Andrea Bocelli, Roger Moore, Lewis Hamilton, Helena Christensen...a cijena metra kvadratnog iznosi 86.000 dolara.

Kensington Palace Gardens, London

Najpoznatiji stanovnici ove ulice u glavnom gradu Velike Britanije su princ William i Kate Middleton. Kvart koji je poznat kao "londonski red milijardera" je veoma miran i omogućava privatnost. Tu se nalaze o brojne svjetske ambasade, a vojvodi i vojvotkinji od Cambridgea susjedi su Roman Abramovich, Lakshmi Mittal, Bernie Ecclestone...Cijena metra kvadratnog je nevjerovatnih 107.000 dolara.

Pollock's Path, Hong Kong

Zaboravite sve što ste do sada pročitali jer je ovo najskuplja ulica na svijetu. Locirana na vrhu planine tradicionalno je raj za najbogatije. Odavde se prostire zapanjujući pogled na hongkongšku luku. Za metar kvadratni u ovoj luksuznoj ulici, potrebno je izdvojiti čak 120.000 dolara.