{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ovo su gradovi u kojima je život najzdraviji

3.1.2014. u 19:46
154
115
Ovo su gradovi u kojima je život najzdraviji
154
Ako ste se nekad zapitali u koliko zdravom okruženju živite, odgovore ćete naći ako pogledate kakvu zdravstvenu njegu imate, koliko zelenih površina ima vaš grad ili kako je organiziran javni gradski prijevoz. Ovih pet gradova su te tri stvari doveli do savršenstva i stoga nose titulu najzdravijih gradova svijeta.
Singapur
Singapur


SingapurOvo je grad se jednim od najmanjih stopa smrtnosti novorođene djece i grad u kojem je prosječan životni vijek 84 godine. U samom je vrhu liste i kada je u pitanju sistem zdravstvene njege, a blizu 80 posto stanovnika koristi usluge javnog zdravstva.

Singapur je i jedan od najčišćih gradova na planeti (zakonski je kažnjivo sve što onečišćava grad, od pljuvanja do bacanja smeća na ulicu). Gradske vlasti uspješno provode sistem smanjenja zagađenosti zraka pa tako većina stanovnika koristi gradski prijevoz.

Singapur je grad kojeg nazivaju Garden City zbog velikog broja parkova, gradskih vrtova i staza za bicikliste i šetače. Kako bi spriječila prenaseljenost, vlast je zabranila prodaju nekretnina strancima.


Tokio
Tokio


TokioTokio ima jedan od najefikasnijih tranzitnih sistema u svijetu koji dnevno koristi tri miliona ljudi. Emisije stakleničkih plinova u Tokiju su manje nego u ostalim azijskim gradovima. Prosječan životni vijek je 84,19 godina, a na dužinu i kvalitet života utječu investicije u javnom zdravstvu, jake porodične veze, japanska tradicija higijene, te ishrana bogata rižom, ribom i povrćem.

Od prošle godine cijene na tržištu nekretnina su u porastu zbog čega se većina stranaca odlučuje na iznajmljivanje iako ne postoje zabrane kao u Pekingu.


Perth
Perth


PerthU 2013. Perth je bio među deset najpoželjnijih gradova za život, a osim toga smatra se i najzdravijim gradom u Australiji, posebno za žene.

Kult zdravog života se u ovom gradu izuzetno njeguje. Između 1998. i 2008. broj biciklista porastao je za 450 posto, a zahvaljujući ugodnoj klimi i blzini Indijskog okeana, stanovnicima je na raspolaganju niz vanjskih sportskih aktivnosti.KopenhagenGlavni grad Danske je u samom vrhu liste globalnog zdravlja zbog kulture vožnje biciklima i velikog pada emisije CO2 u posljednjoj deceniji. Svaki dan 50 posto stanovnika Kopenhagena na posao ili u školu putuju biciklom, a u gradu postoji 400 km biciklističkih staza.

Staza koja prolazi preko mosta Dronning Louises, koji povezuje živahni kvart Norebbro sa centrom grada, je najprometnija na svijetu i njome dnevno prođe 36.000 biciklista.

Monaco
Monaco


MonacoMala kneževina smještena na francuskoj rivijeri je najgušće naseljena zemlja/grad na svijetu i ima najduži životni vijek. Stanovnici Monaca u prosjeku žive 89,6 godina.

Monaco je poznat i po najvećoj koncentraciji milionera i milijardera na svijetu koji sebi mogu priuštiti najbolju zdravstvenu njegu. Fondacija princa Alberta od Monaca pokrenula je niz ekoloških inicijativa uključujući i masovno korištenje električnih vozila.

Monaco je podijeljen u četiri dijela - historijski Monaco-Ville, glamurozni Monte Carlo, pristanište La Condamine i novi kvart Fontvieille. U starom Monaco-Villeu se nalazi palača vladajuće porodice Grimaldi, dok je Monte Carlo najpoznatiji po brojnim kazinima i hotelima.

Najnoviji dio grada Fonteville je posljednjih godina sve traženiji budući da je sve manje prostora za život. Nekretnine najviše kupuju Francuzi, Britanci, Italijani, Holanđani i Švicarci, a prosječna cijena nekretnine u Monacu kreće se od 35.000 do 40.000 eura po kvadratom metru.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: