Budite oprezni
26

Ovo su najprljavije površine u avionu, jednu od njih često ćete dotaknuti tokom leta

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Iako unutrašnjost aviona izgleda prilično uredno, zapravo postoje mjesta koja takozvana žarišta bakterija. Neke od ovih površina teško je izbjeći pa je poželjno da obratite pažnju.
Putnička kompanija Ski Vertigo podijelila je osam najprljavijih mjesta u avionima. Radi se o nekim uobičajenim mjestima u avionu kao što su stolovi za posluživanje, ručke ili toalet.

Jedna od najprljavijih površina nažalost je ona koju ćete vjerovatno dotaknuti tokom leta, a to su stolići za posluživanje. Ove površine imaju različite namjene tokom letova, od konzumiranja hrane do odmorišta za osobne stvari i elektronske uređaje.

Toaleti su također na listi najprljavijih dijelova aviona. To je zato što je riječ o malom prostoru kojeg koristi veliki broj putnika. Brava na vratima, slavina i poklopac od wc šolje najveće su leglo bakterija.

Džepovi na leđima sjedala su jedno od onih mjesta gdje ostavljate predmete kao što su knjige i uređaji, ali često na kraju postanu prostor za iskorištene maramice i omote od hrane. Zbog toga postanu mjesta gdje bakterije brže rastu.

Jedna od površina koju biste također trebali izbjegavati su zavjese za prozore. Mnogi putnici tokom leta prilagođavaju zavjese za prozore, ali oni obično nisu u fokusu tokom čišćenja.

Kada aviokompanije ne daju jastuke i deke u zatvorenoj ambalaži, postoji rizik da su ih koristili prethodni putnici, a da nisu pravilno očišćeni. To može dovesti do širenja stanica kože, ulja i potencijalno zaraznih agenasa.

Područje naslona sjedala uključuju stoliće i džepove. Visok nivo aktivnosti u tim područjima, u kombinaciji s nedovoljnim čišćenjem između letova, znači da mogu sadržavati širok raspon bakterija.

Sjedala i pojasevi su područja koja svakodnevno koriste različiti putnici, a možda neće dobiti nivo čišćenja potrebnog za uklanjanje klica između letova, što ih čini potencijalnim mjestima za prijenos bolesti.

Ventilacijski otvori i ručke spremnika iznad glave su dijelovi aviona koje često dodiruju putnici, koji žele prilagoditi dotok zraka ili pristupiti svojim stvarima. Obično se te površine često zanemaruju tokom procesa održavanja.