Putovanja
114

Ovo su najljepše plaže u Evropi

Klix.ba
Jedan od najpopularnijih svjetskih turističkih vodiča "Lonely planet" napravio je listu najljepših plaža u Evropi, a na prvom mjestu smjestila se plaža Jaz kod Budve u Crnoj Gori.
Jaz
Jaz

Jaz je tako nadmašio i prekrasne plaže u Španiji, Portugalu i Grčkoj. Nalazi se u blizini Budve i veoma je popularna među Crnogorcima, ali je često zanemarena od strane gostiju iz Zapadne Evrope. Naime, potrebno je malo više vremena da dođete do plaže, ali vrijedi se potruditi, jer ako želite odmor na plaži sa malo avanture i dosta zabave, široka i pješčana plaža Jaz je mjesto za vas, navodi Lonely Planet.

Peniche
Peniche

Na drugom mjestu smjestile su se u Penicheu, ribarskom mjestu u Portugalu. Turisti hrle u ovo mjesto zbog avanture, jer vjetar stvara odlične uslove za surfere. Osim toga, ovaj gradić je odličan za porodice s djecom, koje se žele opustiti uz kristalno čisto more.

Rondinara
Rondinara

Plaža Rondinara na Korzici u Francuskoj je također na listi, što ne iznenađuje, jer je riječ o jednoj od najljepših plaža u ovoj zemlji. Plaža je skrivena i mirna, te je zbog toga omiljena među bogatim turistima.

Cala Goloritze
Cala Goloritze

Cala Goloritze na Sardiniji jedno je od najljepših mjesta na italijanskom otoku zahvaljujući kristalno čistom moru i netaknutom okruženju. Do idilične uvale, posjetitelji moraju doći brodicom ili pješačiti više od sat vremena.

Vik
Vik

Vik plaža na Islandu je najneobičnija plaža na listi, sa svojim crnim vulkanskim pijeskom. Stoga je iskustvo boravka na ovoj mističnoj plaži nadrealno.

Na listi najljepših plaža još se nalaze Bantham u Engleskoj, Sandwood u Škotskoj, Cala Macarella u Španiji, Voutoumi u Grčkoj i Curonian Spit u Litvaniji.