Top 10 prema Bookingu
58

Ovaj gradić na obali Jadrana proglašen je najgostoljubivijom destinacijom za 2023. godinu

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Web stranica Booking.com izdvojila je listu najgostoljubivijih destinacija koje bi trebali posjetiti u 2023. godini, a prvo mjesto na listi zauzeo je gradić Polignano a Mare, smješten na južnoj italijanskoj obali Jadrana.

S obnovljenim osjećajem putničkog optimizma na horizontu, gotovo polovina (46 posto) ljudi širom svijeta vjeruje da je 2023. godina kada će se posvetiti novim iskustvima putovanja, navodi Booking.com.

Dobra vijest je da je, uprkos nepredvidivom mikrookruženju, svijet još uvijek pun nevjerovatnog gostoprimstva, ljubaznih domaćina i mnoštva neotkrivenih destinacija koje ljudima pružaju nevjerovatna i nezaboravna iskustva putovanja.

Kako bi svima olakšao da otkriju gostoljubive destinacije Booking.com predstavlja 10 najljubaznijih gradova na svijetu za 2023. godinu.

Prvo mjesto zauzeo je Polignano a Mare. Smješten na južnoj italijanskoj obali Jadrana, u regiji Puglia, Polignano a Mare je slikoviti gradić smješten na vapnenačkoj litici iznad kristalno čistih voda Jadrana, poznat po prekrasnim plažama i bijelim kućama.

Ova južna italijanska destinacija savršena je za skokove, a posljednjih godina čak je bila i domaćin izdanja poznatog svjetskog događaja skakanja s litica, gdje skakači s litica izvode nevjerovatne akrobacije s visina većih od 20 metara. Još jedno kultno mjesto iz grada Polignano a Mare je Grotta Palazzese, restoran smješten u morskoj pećini, koji je uključen u mnoge sadržaje društvenih medija širom svijeta.

No, najpoznatiji "izvozni proizvod" ovog grada je italijanska legenda Domenico Modugno, koji je napisao i otpjevao brojne klasične pjesme, od kojih je upečatljiva pjesma "Volare" najpoznatija u svijetu.

Na drugom mjestu je grad Hualien na Tajvanu, potom listu top 10 još čine San Sebastijan (Španija), Dresden (Njemačka), Klaipėda (Litvanija), York (Velika Britanija), Ushuaia (Argentina), Porto De Galinhas (Brazil), Mexico City (Meksiko), Gold Coast (Australija).