Reportaža
73

Osjetite svu raskoš Qatar Airwaysa: Putovanje u Dohu koje djeluje kao san

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
Nakon što je svjetski poznata aviokompanija Qatar Airways uspostavila direktnu liniju Sarajevo-Doha, glavni grad države Katar na dohvat ruke, bez presjedanja, postao je i građanima Bosne i Hercegovine.

Prije nekoliko dana i mi smo imali priliku posjetiti Dohu, grad koji odiše luksuzom i ekstravagancijom, ali se i posebno uvjeriti u vrhunsku uslugu koju nudi Qatar Airways, aviokompanija koja opravdano nosi epitet najbolje na svijetu.

Qatar Airways je nacionalni avioprijevoznik države Katar, a posluje već 20 godina.

Jedna je od najbrže rastućih aviokompanija na svijetu i trenutno u svojoj floti ima više od 200 aviona te naručenih novih 350 koji će se isporučivati u narednim godinama.

Oni koji putuju na letovima Qatar Airwaysa avionima B787, A350, A380, A319 i odabranim avionima A320 i A330 mogu ostati u kontaktu sa svojim prijateljima i porodicom širom svijeta, koristeći nagrađivanu Wi-Fi i GSM uslugu.

Za sve koji putuju Qatar Airwaysom, a žele upoznati Dohu, država Katar obezbjedila je besplatno noćenje za dvije osobe, ukoliko na povezujući let za konačnu destinaciju na Hamad Internationalnom aerodromu čekaju više od 12 sati.

Uz kupljenu kartu dovoljno je na web stranici qatarairways.ba izabrati jedan od ponuđenih hotela, a ova promocija traje do kraja 2018. godine.

Raskošni avioni i ljubazno osoblje

Inače, naše putovanje u Dohu počelo je s Međunarodnog aerodroma Sarajevo, a na samom ulasku u zračnu luku glavnog grada u BiH srdačno nas je dočekalo osoblje Qatar Airwaysa uz koje zasigurno ne možete naići na neki problem.

Avionske karte su nas čekale, a prtljag je nakon svega nekoliko minuta postao briga zaposlenika ove kompanije.

Bilo da se vozite u ekonomskoj, ili biznis klasi, u kojoj je ekipa novinara iz BiH imala priliku uživati, ljubazno osoblje vaše putovanje će učiniti još ugodnijim.

Da Qatar Airways nudi jednu od najboljih biznis klasa na svijetu lično smo se uvjerili, a naš luksuz s pet zvjezdica počeo je upravo ukrcavanjem u Qatar Airwaysov Airbus.

Profinjene stjuardese su nas dočekale na samom ulazu aviona, a nakon što smo se udobno smjestili, stiglo je i piće dobrodošlice, u našem slučaju šampanjac vrhunskog kvaliteta.

Udobna sjedišta koja možete namjestiti u položaj kreveta i uživati u ugodnom ambijentu, visoko sofisticirani ekrani koji nude do četiri hiljade zabavnih sadržaja, časopisi, ugodne deke i jastuci, naš let su učinili izuzetno ugodnim.

Gotovo petosatno putovanje kroz oblake upotpunio je i izuzetno bogat meni s kojeg smo mogli birati raznovrsna topla ili hladna predjela, glavna jela i deserte, pripremljene na jednistven način.

Uz profinjene ukuse stekli smo utisak da se nalazimo u nekom od svjetski priznatih restorana, ali zapravo u pitanju je samo savremeni Airbus Qatar Airwaysa i ljubazno osoblje koje nam je u svakom trenutku bilo na raspolaganju.

Sati leta su nam prošli kao tren, a nakon skoro petosaužitka slijećemo na Aerodrom Hamad International u Dohi koji je rangiran kao jedina zračna luka s pet zvjezdica na Bliskom Istoku.

Aerodrom Hamad International prostire se na okvirno 16.000 kvadratnih metara. U ponudi ima više od 100 prodavnica i restorana, a prolazeći kroz raskošne prostorije gubimo pojam o vremenu. Za sve one koji se ne snalaze na aerodromu, osoblje je na dohvat ruke kako bi riješilo sve nedoumice.

Dok se osvježavamo uz piće koje je na račun kuće, dobijamo informaciju da odmah idemo na večeru u jedan od restorana koji se nalazi u srcu Dohe.

Izlazak na Dohinih proljetnih 28 stepeni Celzija okvirno u 20 sati po njihovom vremenu nije nam predstavljalo problem.

Dlanovi se već prilično znoje, a kamere naših mobilnih telefona uveliko koristimo, s obzirom da nam za oko zapada doslovno sve što se nalazi oko nas.

Nakon ulaska u vozilo koje je namijenjeno samo za bh. novinarsku grupu, počinje naša vožnja glavnim ulicama Dohe, a našu pažnju plijene luksuzno izgrađene zgrade koje posebno krase ovaj grad, smješten u Perzijskom zaljevu.

Nakon ugodne večere i kratke šetnje starim, a ujedno i centralnim dijelom Dohe odlazimo u luksuzni hotel Sheraton s pet zvjezdica koji je smješten u neboderu u centru grada.

Hotel Sheraton Grand Doha Resort, kako mu glas puni naziv, ima devet restorana koji poslužuju bliskoistočne, talijanske i azijske specijalitete, tematski bife i večeru uz plažu, a hotelski krovni restoran nudi jela arapske kuhinje i prekrasan pogled.

Gosti u hotelu mogu uživati u raznim sadržajima za opuštanje i rekreaciju, a udaljen je svega dva kilometra od glavnog shopping centra koji se prostire na tri etaže.

Spoj tradicije i modernih težnji

Svu raskoš Dohe koja je bazirana na spoju tradicije i nezaustavljivih modernih težnji ovog dijela svijeta upoznajemo dan kasnije, na 32 stepena Celzija.

Sportske dvorane, muzeji, luksuzni tržni centri samo su dio onoga što današnja Doha nudi.

Njen simbol danas predstavlja najatraktivnija turistička zona, takozvani "Perl" u okviru kojeg djeluje stambeno-poslovni kompleks na četiri miliona kvadratnih metara.

Pored velikog broja vjerskih objekata, svi posjetitelji ovog grada u Perzijskom zaljevu imaju priliku posjetiti i Muzej islamske umjetnosti koji je bogat sa blizu 10.000 eksponata koji datiraju iz 1.400 godina duge historije islama.

Svoj kulturni uzlet Doha je posebno doživjela unazad 30 godina, a današnje glavno obilježje je kulturni centar Katara koji se nalazi na plaži, s prostranim pogledom na strogi centar ovog grada.

Zanimljivo je istaknuti da je Doha doživjela poprilično ubrzanu transformaciju od tradicionalnog do modernog urbanog prostora.

Pronalazak nafte i zemnog plina 1939. godine omogućio joj je značajniji urbani razvoj.

Pored mogućnosti koje su pružali prihodi od nafte i zemnog plina, Katar nije želio ograničavati svoju moć samo na tome.

Naime, dodatno su se posvetili prostornom razvoju glavnog grada stvaranjem turistički atraktivnih lokacija te ulaganju u razvoj obrazovnih institucija.

Takve odluke rezultirale su značajnim demografskim porastom te dodatnim ulaganjem u prostorno širenje grada i njegovo prilagođavanje stanovništvu.

Ubrzani rast donio je poneke probleme u samom planiranju razvoja grada, ali uprkos tome provedeni su određeni projekti obnove, čime se stvorio simbolički i funkcionalni alat za budućnost Dohe.

Osim što polako postaje poslovni centar tamošnje regije, Doha se uveliko priprema i za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2022. godine, čime će biti ozvaničena kao prva arapska zemlja koja će ugostiti jedan ovakav svjetski događaj.

Prema trenutno dostupnim informacijama, za realizaciju ovog događaja bit će utrošeno vrtoglavih 200 milijardi dolara, a trenutno za njegovu organizaciju sedmično se troši čak 500 miliona dolara.

Svi oni koji žele osjetiti raskoš koju Doha nudi, a u koju smo se lično uvjerili kroz naše kratko putovanje, izuzetno lako mogu realizirati svoju želju.

Državljanima Bosne i Hercegovine je potrebna viza za ulazak u Katar i boravak duži od 96 sati. Za vizu se aplicira online, a to je potrebno učiniti minimalno četiri radna dana prije planiranog ulaska u državu.

Turistička viza košta 42 dolara, dok je tranzitna, koja traje 96 sati i za koju se također aplicira online, besplatna.