|

Ordos - najveći i najmoderniji grad duhova na svijetu

Ordos - najveći i najmoderniji grad duhova na svijetu
52
Klix.ba
29.11.2014. u 19:30
38
komentara
52

dijeljenja
1/11
2/11
3/11
4/11
5/11
6/11
7/11
8/11 Foto: EPA
9/11 Foto: EPA
10/11 Foto: EPA
11/11 Foto: EPA
Ordos je jedan od najmodernijih gradova u Kini. Impozantne zgrade sagrađene su i opremljene koristeći se tehnološkim dostignućima koji u mnogim dijelovima svijeta još nisu ni stigli. Ordos ima sve, ali ne i ono najvažnije - stanovnike.
Ordos je najpoznatiji i najveći grad duhova u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. Stambeni blokovi su prazni, a ulice puste u svakom dijelu dana. Iako je prvobitna namjera bila da u ovom gradu živi više od milion stanovnika, danas ih nema ni deset posto od tog broja.

Sve je počelo prije 20-ak godina kada je Unutrašnju Mongoliju zahvatila "rudarska groznica". Naime, velike rudarske kompanije su počele kupovati zemljišta poljoprivrednika i otvarati velike rudnike i površinske kopove.

Kako je novac dolazio, stari grad Ordos je doživio procvat. Vlasti su odlučile iskoristiti trenutak i počeli realizaciju izgradnje novog grada koji bi primio stotine hiljada ljudi.

Međutim, deset godina kasnije sablasno prazni Ordos je najbolji primjer kraja kineskog građevinskog, ali i ekonomskog buma.

Ipak, Ordos se smatra jednim od najvećih futurističkih destinacija, a to vam postane jasno čim stignete na aerodrom Eerdouasi. Jasno je da je neko nekada imao velike planove za ovaj grad.

Zgrada u kojoj se nalaze terminali obiluje fontanama, kafićima, liftovima i pokretnim stepenicama, a na rasporedu su samo dva leta dnevno, za znatiželjnike i turiste.

Jedan od najimpresivnijih objekata u gradu je muzej Ordos koji podsjeća na svemirski brod. Jednako impresivan je i gradski trg nazvan po velikom mongolskom osvajaču Džingisu Kanu koji je rođen u ovoj regiji.

Ogromni kip moćnog ratnika uzdiže se na trgu koji je toliko prostran da se ne može obuhvatiti pogledom. U centru trga se propinju dva džinovska konja iz mongolskih stepa.

Uprkos brojnim pogodnostima, Ordos nije nikada uspio da privuče veći broj stanovnika.
Prijavi grešku


Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...