Putovanja
52

Ordos - najveći i najmoderniji grad duhova na svijetu

Klix.ba
Ordos je jedan od najmodernijih gradova u Kini. Impozantne zgrade sagrađene su i opremljene koristeći se tehnološkim dostignućima koji u mnogim dijelovima svijeta još nisu ni stigli. Ordos ima sve, ali ne i ono najvažnije - stanovnike.

Ordos je najpoznatiji i najveći grad duhova u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. Stambeni blokovi su prazni, a ulice puste u svakom dijelu dana. Iako je prvobitna namjera bila da u ovom gradu živi više od milion stanovnika, danas ih nema ni deset posto od tog broja.

Sve je počelo prije 20-ak godina kada je Unutrašnju Mongoliju zahvatila "rudarska groznica". Naime, velike rudarske kompanije su počele kupovati zemljišta poljoprivrednika i otvarati velike rudnike i površinske kopove.

Kako je novac dolazio, stari grad Ordos je doživio procvat. Vlasti su odlučile iskoristiti trenutak i počeli realizaciju izgradnje novog grada koji bi primio stotine hiljada ljudi.

Međutim, deset godina kasnije sablasno prazni Ordos je najbolji primjer kraja kineskog građevinskog, ali i ekonomskog buma.

Ipak, Ordos se smatra jednim od najvećih futurističkih destinacija, a to vam postane jasno čim stignete na aerodrom Eerdouasi. Jasno je da je neko nekada imao velike planove za ovaj grad.

Zgrada u kojoj se nalaze terminali obiluje fontanama, kafićima, liftovima i pokretnim stepenicama, a na rasporedu su samo dva leta dnevno, za znatiželjnike i turiste.

Jedan od najimpresivnijih objekata u gradu je muzej Ordos koji podsjeća na svemirski brod. Jednako impresivan je i gradski trg nazvan po velikom mongolskom osvajaču Džingisu Kanu koji je rođen u ovoj regiji.

Ogromni kip moćnog ratnika uzdiže se na trgu koji je toliko prostran da se ne može obuhvatiti pogledom. U centru trga se propinju dva džinovska konja iz mongolskih stepa.

Uprkos brojnim pogodnostima, Ordos nije nikada uspio da privuče veći broj stanovnika.