Pogledajte video
552

Očaravajuće ljepote mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu snimljene iz zraka

Klix.ba
Jedan od najljepših mostova na rijeci Drini je most Mehmed-paše Sokolovića. Nalazi se u Višegradu i jedno je od najmonumentalnijih djela arhitekture nastale od 15. do 19. vijeka u Bosni i Hercegovini.

Most Mehmed-paše Sokolovića sagrađen je u razdoblju od 1571. do 1577. godine, a sagradio ga je čuveni osmanski arhitekta i jedan od najvećih arhitekata svijeta Mimar Sinan.

Naime, Mehmed-paša Sokolović koji je rođen 1505. u selu Sokolovići, blizu kasabe Rudo, u višegradskom kadiluku, odakle je kao dječak odvojen od svojih roditelja i odveden u Tursku, dao je izgraditi ovaj most. Mehmed-paša Sokolović bio je veliki vezir trojice sultana Sulejmana Veličanstvenog, Selima II i Murata III.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Most Mehmed-paše Sokolovića nalazi se od 2007. godine na UNESCO-ovoj Listi svjetske baštine u Bosni i Hercegovini, a upisan je i na listu stotinu najugroženijih spomenika svjetske baštine organizacije World Monuments Fund, jer zbog nedostatka finasijskih sredstava decenijama nije bilo redovnih popravki mosta.

Most preko Drine u Višegradu predstavlja jedno od najveličanstvenijih djela arhitekture osmanskog perioda i svjedoči o razmjeni kulturnih utjecaja između Balkana, Osmanskog carstva i Mediterana te razmjeni između hrišćanstva i islama.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Na historiji ovog mosta baziran je roman "Na Drini ćurpija" našeg nobelovca Ive Andrića, koji je preveden na mnoge svjetske jezike.