Komentari (76)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ko ima para i muda maslom maže, ovo je samo dokaz koliko je vjera postala biznis u S.Arabiji
Placa li se ulaz ili je i ovakav vid projekta u sluzbi biznisa?
Evo ... pitanje: Sta uraditi sa historijski vrijednom kucom, koju je zub vremena nagrizao u tolikoj mjeri da joj prijeti urusavanje? Mogucnosti su: a) srusiti kucu u potpunosti i izgraditi novu, b) nastojati sacuvati kucu po svaku cijenu, u stanju u kome jeste, iako je njeno obrusavanje neminovno, i pitanje je vremena, c) sacuvati vanjski izgled, arhitektonski i historijski elemenat, a prepraviti unutrasnjost kuce, pojacati zidove i kostrukciju. Opcija pod c) je, cini se, najbliza razumu i optimalno rjesenje. Zasto ovakvo pitanje? Imajuci u vidu desavanja naseg vremena, teroristicke napade pojedinaca ili krajnje radikalnog krila Islama, sve dublji jaz izmedju modernog svijeta i krscanskog zapada, na jednoj strani i Islama, na drugoj, ISIS,... ne namece li se pitanje o potrebi, nekoj vrsti rekonstrukcije, reformacije Islama, njegovog moderniziranja i prilagodjavanja vremenu u kojem zivimo? Umjesto insistiranja na krutim, a izvornim principima i temeljima vjere postavljenima u sedmom vijeku, na striktnom kopiranju zivota i dijela izaslanika Muhameda 13-14 stoljeca unazad. Ako pretpostavimo da je religija ta "kuca" na pocetku ovog komentara - eto razloga zasto je mogucnost pod c) prihvatljivija od ostalih. A ako je religija u pitanju Islam, posebno radikalniji dio Islama, evo pet krucijalnih koncepata u Islamu, pet teza, koje se potvrdjuju kao manje kompatibilne sa modernim svijetom 21. vijeka. To su: - status Kur'ana i poslanika Muhameda, tj. neophodnost da i jedno i drugo postanu otvoreniji intetpretaciji i kritickom osvrtu - investiranje, davanje prioriteta zivotu kojeg zivimo, "ovom" zivotu, umjesto zivota nakon smrti, na "onom" svijetu -Sharijatski zakon, okoncanje superiornosti Sharijata, kao zakona, u jednom dijelu islamskog svijeta u odnosu na civilni, sekularni zakon - okoncanje konzervativne prakse u dobrom dijelu islamskog svijeta o tzv. obavezi (regularnog) Muslimana, najcesce muskarca, da komanduje, namece sta je dobro za raditi, a zabranjuje i kaznjava "sta je lose" - imperativ ukidanja "svetog rata" ili dzihada, i neophodnost osude i kazne svakom pozivu na dzihad. Pet stvari koje, mozda, zasluzuju paznju, za razmatranje mogucnosti njihove reformacije u jednom (dobrom) dijelu islamskog svijeta. Pet stvari u Islamu cija reforma je pozeljna u svrhu modernizacije Islama kao religije.
Islam je savrsen , covjek nije
ni vijera više nije kao što je nekad bila.
Islam je vjera skromnosti i poniznosti. Zar ovako sta da grade dok imamo gladne u udaljenosti i manje od 1000 km udaljenosti od ovoga cuda.
Islam je vjera skromnosti i ponoznosti ali Saudijska Arabija i sve zemlje zaljeva to nisu(u tom kontekstu). Iako šiitski, Iran mi je bliže srcu od bilo koje arapske zemlje.
isto spiralno stepeniste ima vatikanski muzej
Napisati ce na stepenicama 99 imena Allaha dz.s i time ih gaziti svojim prljavim nogama,pa ove vehabije su totalno pukle zbog tih para i silne nafte.
Prodane duse
ljudi prave sebi dzennet na dunjaluku...subhanallah pa ovi su totalno odlijepili od onoga stose smije i ne smije...
Zadnjih dana kada se spomene S.Arabija zguvi mi se ( valjda radi onih Fahdova).
Boze sacuvaj......