Putovanja
562

"Oaza vjere" na 5.600 m2: Londonski arhitekti grade islamski muzej u Meki

Klix.ba
U Meki u Saudijskoj Arabiji gradit će se islamski muzej prema dizajnu arhitekata kompanije Mossessian Architecture iz Londona.

Muzej Makkah nalazit će se sedam kilometara od Velike džamije, odnosno Kabe - najsvetije muslimanske lokacije. Njena galerija će se prostirati na 5.600 kvadratnih metara, a ugošćavat će izložbe o međunarodnoj praksi i historiji islama, te životu Božijeg poslanika Muhammeda a.s.

Sadržavat će i recepciju, auditorij, knjižaru, učionicu, baštu na krovu i restoran, objavio je magazin Dezeen.

"Muzej Makkah će nuditi jedinstvenu interpretaciju i refleksiju vjere miliona muslimana koji iz svih krajeva svijeta dolaze da posjete Meku, a dosad nisu imali nijednu instituciju kulture ovog tipa da posjete u toku obilaska najsvetijih muslimanskih gradova", naveli su iz Mossessiana.

Ovaj arhitektonski studio se u osmišljavanju projekta udružio sa pariskim studiom Adeline Rispal, a pobjednicima konkursa proglašeni su ove sedmice.

Rispal je osmislio centralni prostor koji se unutar strukture ponaša kao "virtuelni minaret" i kojim se posjetioci penju dok pregledaju izložbu.

U objašnjenju projekta se navodi da su i prostor kojim se penje i paralelne spiralne stepenice kojima se silazi kružne poput nebeske sfere, te da simboliziraju duhovno putovanje, dok centralni dio u obliku minareta poziva muslimane da vjerom prevaziđu zemaljske brige na putu ka znanju i beskonačnošću.

Na vrhu muzeja posjetioci će moći uživati u posebno dizajniranom vrtu koji će biti u funkciji uprkos vrelim ljetima u Saudijskoj Arabiji.

Stepenice kojima se silazi bit će ispisane sa 99 Allahovih imena, a ona će se vidjeti sa galerije koja se nalazi na dnu.

Vanjski zid muzeja bit će izgrađen od kamenja iz svake zemlje svijeta u kojoj se danas praktikuje islam, a za interijer će se koristiti materijal sa planina oko Meke.