Putovanja
39

Novo istraživanje: Titulu najmoćnijeg zadržao pasoš Njemačke, BiH na 53. mjestu

Piše: I. Č.
Foto: EPA
Foto: EPA
Objavljeno je novo istraživanje o najmoćnijim pasošima svijeta, za 2017. godinu, a pasoš Njemačke zadržao je prvo mjesto. Od ukupno 104 zemlje koje su se našle na spisku, pasoš Bosne i Hercegovine rangiran je na 53. mjesto.

Pasoši su svojevrsna dobrodošlica u zemljama širom svijeta, a moć pasoša se ogleda u broju zemalja koje možete posjetiti, a da prethodno ne morate dobiti vizu.

Situacija na vrhu se nije promijenila ni 2017. godine, pa je tako pasoš Njemačke zadržao poziciju najmoćnijeg na svijetu, s kojim se bez vize može ući u 176 zemalja širom svijeta.

Na drugom mjestu je pasoš Švedske, koji omogućava ulazak bez vize u 173 zemlje svijeta. Na trećem mjestu je pasoš Danske.

Onomad su se građani zajedničke države, Jugoslavije, hvalili jednim od najboljih pasoša na svijetu – crvenim pasošem, s kojim su mogli otputovati u skoro svaku državu na svijetu.

Današnja slika je posve različita, tako da je Bosna i Hercegovina na 53. mjestu, susjedna Hrvatska na 21. i Srbija na 43. mjestu, a Crna Gora na 53. mjestu.

Pasoše je rangirala kompanija Henley & Partners, koja je uzela u obzir u koliko zemalja se bez vize može ući.

Od 20 zemalja čiji se građani najlakše mogu kretati svijetom, sve osim Japana, Kanade i SAD-a nalaze se u zapadnoj Evropi.

Na dnu liste se nalazi Afganistan, čiji državljani bez vize mogu putovati samo u 24 druge zemlje. Ništa bolje nije rangiran ni Irak, Pakistan, Sirija i Somalija.