Arhitekti predlažu
8

Novi urbani dizajn zabačenih lokacija u Londonu

Klix.ba
Farma gljiva
Njujorški park High Line, nastao na mjestu nekadašnje željezničke pruge, na dužini većoj od dva kilometra, postao je inspiracija arhitektima širom svijeta, koji imaju ideje kako renovirati zaboravljene i zabačene lokacije i učiniti ih popularnim i korisnim.

Gradonačelnik Londona upriličio je konferenciju i takmičenje arhitekata s ciljem pomoći razvoju vlastitog High Linea u britanskoj metropoli. Londonu ne nedostaje neiskorištenih industrijskih zona za koje se nadaju da se mogu iskoristiti na bolji način.

Na takmičenju je pobijedila ideja za otvaranje vrta s gljivama u tunelu ispod ulice Oxford, koju su predložili arhitekti iz kompanije Fletcher Priest. Tunel kojim je nekad prolazila željeznica više se ne koristi. Povremeno se njime dostavljala pošta većim prodavnicama u ovoj ulici.

Pored ovog projekta, visokorangirana bila je i "The Lido Line" - ideja kompanije [Y/N] Studio da se u Regent's Canal ugradi čist i siguran bazen u kojem bi se moglo plivati. Imao bi posebne filtere i višeslojne membrane te bi voda u njemu bila bez bakterija i toksina.

U fotogaleriji možete vidjeti i druge prijedloge koji će u Garden Museumu u Londonu biti izloženi do 20. oktobra.