{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi urbani dizajn zabačenih lokacija u Londonu

9.10.2012. u 17:59
8
5
Novi urbani dizajn zabačenih lokacija u Londonu
8
Njujorški park High Line, nastao na mjestu nekadašnje željezničke pruge, na dužini većoj od dva kilometra, postao je inspiracija arhitektima širom svijeta, koji imaju ideje kako renovirati zaboravljene i zabačene lokacije i učiniti ih popularnim i korisnim.
Gradonačelnik Londona upriličio je konferenciju i takmičenje arhitekata s ciljem pomoći razvoju vlastitog High Linea u britanskoj metropoli. Londonu ne nedostaje neiskorištenih industrijskih zona za koje se nadaju da se mogu iskoristiti na bolji način.

Na takmičenju je pobijedila ideja za otvaranje vrta s gljivama u tunelu ispod ulice Oxford, koju su predložili arhitekti iz kompanije Fletcher Priest. Tunel kojim je nekad prolazila željeznica više se ne koristi. Povremeno se njime dostavljala pošta većim prodavnicama u ovoj ulici.

Pored ovog projekta, visokorangirana bila je i "The Lido Line" - ideja kompanije [Y/N] Studio da se u Regent's Canal ugradi čist i siguran bazen u kojem bi se moglo plivati. Imao bi posebne filtere i višeslojne membrane te bi voda u njemu bila bez bakterija i toksina.

U fotogaleriji možete vidjeti i druge prijedloge koji će u Garden Museumu u Londonu biti izloženi do 20. oktobra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: