Krenuo na Floridu
0

Novi ekstravagantni brod velik kao četiri stadiona

Sarajevo-x.com
Iz brodgradilišta Turku na jugozapadu Finske na put preko okeana krenuo je drugi megaluksuzni putnički brod - "Allure of the Seas". Ovaj ekstravagantni kralj brodova prostire se na površini koja je otprilike ista onoj od četiri fudbalska igrališta, a među oduševljavajućim dijelovima mu je i 3D teatar, otvoreni centralni park i sobe za 8.300 osoba.

Ovom sjajnom brodu putovanje od Finske do Floride, gdje će biti usidren, prvi je veliki test. Morat će se "provući" ispod danskog mosta, samo 30 cm višeg od njega.

"Allure of the Seas" sestrinski je brod "Oasis of the Seasa", koji je prošle godine također izgrađen za potrebe kompanije Royal Caribbean Cruise Lines. "Oasis" je koštao oko 1,5 milijardi američkih dolara, a vjeruje se da je sličnu cijenu imao i "Allure".

Poput svog blizanca, "Allure" je dug 360 metara, a od površine vode do vrha ima 72 metra. Ukupna tonaža broda iznosi 225 000 BRT.

Na njemu se može voziti 6.300 putnika i oko 2.000 članova posade. Ima mnoštvo restorana, kafića, barova, prodavnica, pa i park sa pravim drvećem i mnogo biljaka.

Novi dom bit će mu luka Fort Lauderdale u Floridi, gdje se očekuje da će stići za nekoliko sedmica, saznaje AP.

Zamjenik direktora firme Royal Caribbean, Harri Kulovaara, otkriva da su u posljednje vrijeme putovanja luksuznim brodovima ponovo dobila na popularnosti, te da su im skoro sva mjesta rezervisana po godinu unaprijed.

Gradnja broda "Allure of the Seas" u Turkuu počela je u februaru 2008. Na tom poslu radili su uposlenici firme STX Finland. Ta kompanija dio je STX Europe Group, koja ima svoja brodogradilišta u Brazilu, Norveškoj, Francuskoj, Rumuniji i Vijetnamu.