Istraživanje
0

Njemačka najpoželjnija destinacija za bh. građane

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Čak 46 posto građana BiH ima namjeru da u narednih 12 mjeseci putuje izvan BiH, pokazalo je istraživanje GfK BiH – Centra za istraživanje tržišta. Većina ispitanika ima namjeru da posjeti neku od zemalja članica šengenskog sporazuma, za koje su nam donedavno trebale vize. Međutim, veliki je i broj onih koji će u narednom periodu na put u neku od susjednih zemalja, Hrvatsku, Srbiju ili Crnu Goru.

S obzirom na to da je nedavno uspostavljen bezvizni režim između Bosne i Hercegovine i zemalja potpisnica šengenskog sporazuma, GfK BiH je pitao građane BiH da li imaju namjeru u narednih 12 mjeseci putovati izvan zemlje, te koje države namjeravaju posjetiti. Istraživanje je provedeno u drugoj polovini decembra 2010, na reprezentativnom uzorku od ukupno 1.000 građana BiH starijih od 15 godina.

Anketiranje je rađeno face-to-face metodom u domaćinstvima. Čak 46 posto ispitanih je potvrdilo da u narednoj godini planira putovanje u neku inostranu zemlju. Posmatrano po starosnim grupama, populacija koja će najviše putovati u narednoj godini je ona najmlađa – od 15 do 24 godine - i čak više od polovine pripadnika ove starosne grupe ima namjeru putovati u idućih godinu dana.

Među razlozima rodbina i zimovanje

Procenat onih koji imaju namjeru posjetiti neku stranu zemlju u narednih 12 mjeseci je prilično izjednačen u Federaciji BiH i Republici Srpskoj. Kao što je i bilo za očekivati, urbana populacija je mnogo sklonija putovanjima za razliku od ruralne.

Na pitanje u koje zemlje planiraju putovati, ispitanici su kao destinaciju broj jedan izabrali Njemačku. U Njemačku bi ispitanici najčešće putovali radi posjete prijateljima i rodbini što i ne iznenađuje s obzirom na veliki broj bh. državljana koji još od rata žive u ovoj zemlji. Ostali razlozi putovanja u ovu zemlju su turizam i poslovna putovanja.

U Austriju, u narednih 12 mjeseci, putovanje planira oko 17 posto bh. građana, što ovu zemlju svrstava na drugo mjesto zemalja u koje građani Bosne i Hercegovine žele posjetiti. Za razliku od Njemačke i razloga za putovanje u tu zemlju, ispitanici koji imaju namjeru putovati u Austriju, kao najčešći razlog navode zimovanje. Ostali razlozi za posjetu ovoj zemlji su posjete prijateljima ili rodbini, službena i turistička putovanja.

Treće mjesto na skali zemalja koje bh. građani imaju namjeru posjetiti zauzima Slovenija. Kao što je slučaj i sa Austrijom, najveći broj onih kojih namjeravaju posjetiti Sloveniju tvrde da će to biti zbog zimovanja na nekoj od planina u toj zemlji. Manji broj ispitanika tvrdi da će ovu zemlju posjetiti radi posjete rodbini i turističkim atrakcijama. Ostale zemlje koje su u većoj mjeri našim građanima interesantne za posjetu su Italija, Hrvatska, Švicarska, Švedska, Turska i Francuska. Kada su u pitanju razlozi putovanja, više od polovine ispitanih tvrdi da bi otišlo u posjetu u neku drugu zemlju najčešće zbog posjete prijateljima ili rodbini.

Hrvatska najpopularnija za ljetovanje

Drugi najčešći razlog zbog koje ispitanici planiraju putovanje je posjeta turističke prirode. Poslovna putovanja planira tek devet posto ispitnaih. Što se pak tiče ljetovanja, najpopularnija destinacija za građane BiH je i dalje susjedna Hrvatska. Najveći broj planiranih putovanja u tu zemlju se odnosi upravo na ljetovanje i posjete Hrvatskoj obali.

Na more će se iduće ljeto ići i u Tursku – više od 20 posto ispitanika koji planiraju ići na ljetovanje za destinaciju je već odabralo Tursku. Nešto manji broj ispitanih ljetovat će u Crnoj Gori i na španskoj obali. Za posjete turističke prirode, građani BiH su uglavnom odabrali zemlje Evropske unije, tako će najveći broj naših turista posjetiti Njemačku, Italiju, Francusku i Španiju i Austriju.